Nära pension + för hög risk
Sök:

Nära pension + för hög risk

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tant Grön

ställde för sedan frågan: Nära pension + för hög risk

 

Jag har, tyvärr, alla mina investerade pengar (inklusive pension), ca 1,4 milj, i 100 % aktiefonder. Har även drygt 400k i olåsta pengar, varav en del buffert och en del skulle behöva investeras. Jag har fyra år kvar till pensionen. Min dotter som läser denna bloggen tycker att jag ska sälja en del av mina aktiefonder och byta till räntefonder, men har lite dålig koll på hur man ska tänka i och med att det är pension inblandat och pengar som ska användas resten av livet. Jag tror att min beräknade pension ligger under 20k nu (delvis pga börsfallet).
Jag läste nånstans att om man har 100% aktiefonder ska man byta 20-30 procent mot räntefonder när man är 60 år. Men nu är jag lite tveksam till att sälja eftersom aktiefonderna gått ner så mycket, och funderar på om jag kan vänta tills de stigit igen. Hur ska jag tänka? Tack!

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Att sätta ”rätt” risknivå för sparande på halvlång sikt är svårt. En tumregel är att multiplicera antalet år det är kvar tills pengarna ska användas med tio; så många procent aktier kan man ha.

Det innebär att om det är tre år tills pengarna ska användas så ska man ha 30 % aktier och 70 % räntor. Om det är fem år kvar ska man ha 50-50, osv.

För uttag av pensionssparande blir det lite svårt, eftersom du ju inte kommer att ta ut allt på en gång utan gradvis under många år. Då kan man räkna på hur stor andel som ska tas ut om ett år, om två år, osv, och se vilken fördelning det ska vara på varje del och sedan summera ihop. En rolig räkneuppgift. 😀 Det är till stor del detta tänkande som är bakgrunden till ”4 hinkar” som du kan läsa om på bloggen.

Man kan också fundera kring om man MÅSTE ta ut pengar regelbundet, eller om man kan anpassa sina uttag efter det ekonomiska läget. Om man kan anpassa uttagen så kan man ligga kvar med en hög andel aktier och vänta ut svackorna.

Och så finns ”sova gott om natten”-faktorn också. Vilken risknivå känns bra och vilken känns inte bra en vecka som den här?

Sammantaget finns det inte ett rätt svar på din fråga, även om man skulle känna till alla faktorer i din ekonomi. Det går att argumentera både för en hög och för en låg andel aktier. Och ingen vet om de senaste veckornas rad är tillfälligt eller om det bara är början på en mycket lång nedgång.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

förstår jag det rätt som att du har 1 400 00 kr i aktier + 400 000 kr på olåst bankkonto?

totalt kapital på 1 800 000 kr?

isf är din nuvarande risknivå ca 77,7% aktier och 22,2% räntor, är du 61 år idag?

Huruvida det är hög eller låg risk vet jag inte, det är individuellt. som lukas skrev här så kan man tänka på många olika sätt.

Du har 4 år kvar tills du ska börja använda en del av pengarna. medellivslängden för kvinnor i Sverige är 84,25 år som vi kan avrunda till 85 år.

Du kommer alltså om 4 år börja använda 1/20 (5%) av ditt kapital per år baserat på nuvarande värde.

 

hmm detta kan inte jag räkna ut märker jag. du måste kontakta en pensionsrådgivare….

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tror du ska tänka i kronor istället för i procent och i tidsfönster om 5-10 år.

tumreglerna är att pengar som ska användas inom än 5-10 år ska inte placeras i aktier utan på sparkonto eller i räntor.

och pengar som ska användas senare än 10 år ska placeras i aktier.

 

huruvida man ska ha 5 eller 10 år i räntor beror på ens riskbenägenhet.

vill du gå en gyllene medelväg så säkra tex pengar som du vet att du kommer behöva kommande 7 åren och placera resten i aktier. och varje år så får du räkna om beloppet så att du åter igen säkrar pengar för kommande 7-8 åren

 

dvs frågan du får ställa dig är hur mycket kontanter kommer jag behöva under perioden:

2020-2027

2021-2028

2022-2029

2023-2030

och den summan du kommer fram till ska du inte riskera under perioden.

 

MAO räcker 4 761 kr / mån för dig kommande 84 månader?

400 000 kr / 84 mån

 

kanske någon annan har ett bättre råd men detta är det bästa jag kan ge dig just nu :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Fast ”halvlång sikt” är relativt. Du är 60 år gammal och tänker dig alltså att du ska ta ut det mesta av innehavet när du går i pension? Eller kan du låta majoriteten av pengarna jobba vidare? Då blir ju sparhorisonten ”halvlång sikt” till lång sikt.

Jag tänker att jag ska fortsätta investera i fonder när jag fyller 65 år. Från det datumet tänker jag ha en investeringsplan på ytterligare 5-10 år.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-11 klockan 22:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.