Närmar mig mellanriskhinken
Sök:

Närmar mig mellanriskhinken

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Stefan

ställde för sedan frågan: Närmar mig mellanriskhinken

Hej! Tack för all värdefull information. Läser och lyssnar med stort intresse. Jag har precis tagit tag i familjens struktur och modell för långsiktigt sparande – planen är att bli rika över tid.

Har byggt strukturen kring hink-modellen som jag gillar skarpt, även min ekonomiskt ointresserade fru förstod och fastnade för modellen direkt. Vi har nu i stort sett fyllt bufferthinken och från och med nästa månad rinner det över till mellanriskhinken. Min plan är att följa rådet att börja med nybörjarportföljen med Globalfond och Kort räntefond.

Min fråga är: borde vi tänka annorlunda, eller håller modellen oavsett hur mycket pengar vi stoppar in per månad? Vårt månatliga sparande är cirka 25 000 kr per månad.

Borde vi fylla mellanriskhinken enligt föreslagen modell (3-7 års utgifter) med fonder enligt nybörjarportföljen, innan vi rinner över i passiva hinken?

Stefan

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad får dig att tvivla?

Jag sparar i tre risknivåer (hinkar) parallellt. Ja, det strider mot den grundläggande principen, men att spara 3-7 års utgifter är inte för alla. För en del blir det nästan omöjligt i princip. Jag ser hinkarna mer som sparande till olika saker som ligger olika i tid. T.ex. vet jag att jag ska köpa nya däck vart fjärde till femte år och det kostar runt 12-13 000:- och då är det bara att lägga 200:- i 60/40-portföljen.

Om man har 15000:- i utgifter per månad (exkluderat sparande) och har möjlighet att spara 2000:- så tar det ca 22 år att nå 5 års utgifter (15’x12*5=900′) givet en avkastning om 5% (60/40).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tanken som slagit mig är om det finns någon nytta i att starta upp både mellanriskhinken och passiva hinken parallellt då jag kan spara ett relativt stort belopp varje månad.

Eller ska jag hålla hårt i modellen och fylla mellanriskhinken innan jag går vidare? Tankar?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stefan,

  Hade jag haft möjlighet att spra 25’ per månad så hade jag sparat parallellt precis som jag gör nu givet min situation.

  Är man runt 35, bor i villa i Stockholm och har två barn i förskoleålder kan sparandet se ut på ett sätt. Är man 55, bor i hyresrätt utan barn kan sparandet se ut på ett annat sätt.

  Det är alltid svårt att ge bra hjälp om man inte får lite mer info om det övriga.

  Om man har barn vill man kanske spara till barnen och använda tiden till att få bra avkastning och att då vänta på att mellanrisk är fylld så kommer barnen bli vuxna innan man är klar.

  Så om ni har barn, se till att du barnsparar redan nu. Sen skulle jag lägga i både mellanrisk och högrisk (passiva) samtidigt. Kanske 60% i mellanrisk och 40% i passiva.

  Blev du klokare nu;-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-27 klockan 19:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.