Negativt med avvikelse från index?
Sök:

Negativt med avvikelse från index?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Norman

ställde för sedan frågan: Negativt med avvikelse från index?

Om man vill ha en enkel portfölj räcker det då med bara Avanza global eller bör man ha med något mer, i så fall vad? Är det att diversifiera att ha med tex tillväxtmarknader/asien? Det ger ju större spridning, och möjlighet till högre avkastning, men visst är det väl samtidigt en större risk för lägre avkastning om de skulle gå sämre än index samt så höjs ju den totala avgiften i protföljen, så jag undrar därför om det är bättre med bara Avanza global?

Har tillväxtmarknad, asien, småbolag över tid gått bättre än globalt index?

Börsen har ju gått ner nu så för mig som vill komma igång borde det väl vara ett ypperligt tillfälle att börja nu?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!
En del resonerar att USA har en för stor tyngd i indexfonder (runt 60 %), så att man gärna kompletterar med en fond för tillväxtmarknaderna eller Asien (till stor del samma innehåll).

Så länge det rör sig om fonder med låga avgifter tycker jag att det är ett rimligt agerande, men samtidigt skulle man kunna köra på endast globalfonden och troligen få så gott som samma avkastning i slutändan. Så gör det du tycker känns bäst, helt enkelt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du kollar på MSCIs hemsida så ser du att senaste åren har MSCI World (indexet som avanza global följer) presterat bäst, innan dess var det MSCI world small cap som var bäst under en period, och innan dess var det MSCI Emerging markets som var bäst.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden heter det ju. Marknaden går i cykler. det är som bäst idag kan vara sämst imorgon och vice versa. Allt vi vet om framtiden är att vi inte vet någonting.

Sprid dina risker, exakt HUR du gör detta är högst individuellt. Vad är en risk för dig?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Man kan säga att Avanza Global avviker också från index, eftersom den inte inkluderar tillväxtländer och globala småbolag.

Enligt CAPM består en marknadsportfölj av samtliga tillgångar på alla marknader – och om man avviker från den innebär det högre risk.

Jag vet inte vilket index (eller fondsammansättning) som kommer närmast CAPM, men skulle tro att MSCI ACWI IMI och FTSE Word Index är bra kandidater.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-08 klockan 21:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂