Nischbank eller fonder?
Sök:

Nischbank eller fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ann-Catrin Åberg

ställde för sedan frågan: Nischbank eller fonder?

Hej!

Har 500 000 kr som är tänkt till pension om 10-12 år.

Hur ska jag tänka! Nischbank eller fonder. Förslag, vill ej förlora pengarna.

Häls A

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

60% global aktiefond (välj den billigaste), 40% obligationer (t.ex. AMF Räntefond Lång eller SPP Obligationsfond)

Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du inte vill ha risk i sparandet välj nischbank med insättningsgaranti. Ränte- och aktiefonder innebär risk att du förlorar delar av ditt kapital. Personligen tycker jag att du ska acceptera risk och titta på svaret ovan.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Medhåll Mikael.

  Vill dock tillägga att man alltid väger risk. vs. risk. T.ex. 60/40 förväntad avkastning (som förstås beror på ekonomiska konjunkturen) är mellan 50-150% på 10 år. Det betyder att chansen är god att Ann-Catrin är miljonär när hon går i pension. Ett vanligt bankkonto hade kanske gett henne 550 000 i slutändan. Att leva på lägre pension är också en risk.

  Fördelen med portföljen ovan är att man själva kan välja risknivå genom att balansera aktier/räntor, t.ex. 70/30, 60/40, 50/50, 30/70 eller vad man nu vill ha beroende på ens risktolerans.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vill du inte förlora pengar bör du inte ha speciellt mycket pengar på börsen alls.

För att ”tjäna pengar” på börsen måste du nämligen vara villig att ta en viss risk.

En sparhorisont på 10-12 år är ju inte heller spikad utan du förmodas väl att fortsätta ha en del pengar på börsen dagen du går i pension? Eller är det tänkt att du ska ta ut alla pengar du har på börsen på din 65-års dag?

Statistiskt är det större sannolikhet att börsen går på plus i det långa loppet – börsras inberäknade.

Du kan t ex avsätta en mindre del av dina pengar och köpa aktiefonder för dessa och resten har du på ett bankkonto (men du förlorar pengar på att ha dem på banken också!).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-15 klockan 11:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂