Nödkonto
Sök:

Nödkonto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Nödkonto

Hej Allihopa har nyligen kommit över lite Pengar som jag skulle vilja som ett Nödkonto som ska vara hyffsat säkert förvaltat, men som jag helst vill slippa förvalta aktiv, tänkte mig typ 150- 180 000 kr som skulle räcka för ca 1 års utgifter. Det känns dumt att ha allt på ett sparkonto. är det nån som kan ge tips och förslag?

 

Mvh Erik

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag skulle ha 1 månads utgifter på lönekonto, dvs där pengar dras när du betalar med kort / betalar räkningar. En buffert alltså. Sedan resten 10% OMXS30 och 90% XACT Obligation eller 20% OMXS30 och 80% XACT Obligation. Beroende på hur riskbenägen du vill vara.

Sparkonto finansierar i de flesta fall dåliga lån. Även om man inte riskerar något själv så har det högst sannolikt en negativ effekt för individen och samhället. XACT Obligation finansierar aktörer med god kreditvärdighet (Investment grade), mest staten samt bolån. Det är bättre än att finansiera konsumptionslån.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  +1

  Bra buffert! Passar inte ETF:erna (t.ex. om man vill månadsspara) kan man ersätta dem med vanliga fonder som Avanza Zero och Öhman Obligationsfond A. De följer samma index!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 2. Vit pil

  Jag är nyfiken på påståendet ”Sparkonto finansierar i de flesta fall dåliga lån. ” Vad bygger du det på? Finns det statistik? Varför skulle kontanter på ett sparkonto gå till just ”dåliga” lån (jag antar att du menar lån utan säkerhet) och inte till exempel bostadslån eller något annat?

  Sedan är jag nyfiken på varför du anser att just denna sparform har sämst effekt på samhället, och inte fondandelar i ”dåliga” företag…? Jag tycker att det var jätteintressanta påståenden och vill gärna veta mera!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ankabvanka

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med aen.

Men min buffertportfölj är 50% sparkonto, 35% obligation, 15% aktier

Så hyfsat likvärdig. Sparkonto pga slippa transaktionskostnader om man skulle behöva använda en liten del plus som lite marginal om kreditmarknaden ligger nere som den gör nu tex.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-18 klockan 18:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.