Nordea Stratega 50
Sök:

Nordea Stratega 50

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: Nordea Stratega 50

Hej!

 

Har sparat ihop 146000,- till barnen på ett NS50 med isk.

Avkastning ca 26.000,-

Gillar inte Nordeas Blandfond och har öppnat  ett nytt sparande för dom via Avanza.

Är det bara att sälja då det ligger ett isk  i botten eller är det nåt jag ska tänka på.

Sonen har också ca 95000,- på NS50 (ångrar den placeringen) . Han fyller 18 nästa år och min dotter är 15 år.

Jag vill placera om men behöver massa råd

Vad skulle ni gjort ?

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Malin!

Eftersom pengarna redan ligger i ett ISK så är det egentligen bara att sälja och sedan flytta över, visst du får en liten skatt på 0,09375% på hela kapitalet vid flytten men är absolut värt det för att komma ur Nordeas egna fonder.

Har du placerat detta i ett ISK i deras namn eller i ditt namn?
Är det i deras namn så får din son tillgång till det kontot automatisk när han blir 18 år, isåfall är det kanske dags att börja prata med honom om ekonomi och vad han har tänkt att göra med dessa pengar? Eftersom risken du kan ta med pengarna hänger ihop med när dom ska användas så är det bra att ni är överens om när han vill använda dessa så att du inte placerar de för en lång tid framöver och riskerar att förlora en del i närtid om han skulle vilja använda dessa snart.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej
  Ska jag flytta hela beloppet på en gång eller sälja av lite då ich då ?

  Vart ska jag placera ?
  Deras månadspar ligger just nu i LF global indexnära.

  // Malin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 2. Vit pil

  Om du vill så kan du dela upp det i kanske 3 delar för att inte råka ligga utanför marknaden helt när väl flyttar sker och en större rörelse händer.
  Avanza eller Nordnet skulle jag säga passar bäst!

  Det är alltså 100% aktiefonder, då bör sparhorisonten vara minst 10 år, om den inte är det så kan du gå efter tumregeln: ”Investera 10% i aktiefonder för varje år du kan avvara pengarna”.
  Resten lägger du i räntefonder eller på ett sparkonto med ränta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-08 klockan 09:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂