Nordisk småbolagsfond?
Sök:

Nordisk småbolagsfond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carl

ställde för sedan frågan: Nordisk småbolagsfond?

Hej!

Mitt ISK på Avanza innehåller 10 % i PLUS Småbolag Sverige. Jag sparar på flera decenniers sikt. Jag har hört från flera kunniga personer, att jag borde vidga till en nordisk småbolagsfond istället för denna. Samt att det då blir frågan om aktivt förvaltade fonder (att det är aktivt förvaltade småbolagsfonder, som har bäst betyg på bl.a. Morningstar).

Kan någon rekommendera en sådan nordisk småbolagsfond på Avanza?

I en läsarfråga här, har någon rekommenderat Dnb Norden Indeks A. Är den aktivt förvaltad? Dess avgift på Avanza ligger ju endast 0,31 %. Det går inte att se tidigare avkastning; Den kanske inte har funnits så länge.

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Finns ingen anledning att vidga till en nordisk fond. Ligg kvar med PLUS eller kör AMF småbolag.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

DNB Norden Indeks A är en indexfond och är därmed inte aktivt förvaltad.

De största innehaven är Novo Nordisk, Ericsson, KONE, DSV Panalpina, Vestas Wind Systems, Coloplast, Atlas Copco, Volvo, Nokia och Investor.

Det är således inte någon småbolagsfond.

Avanza har bara två nordiska indexfonder. Den andra är Handelsbanken Norden Ind Crit, och den är inte heller någon småbolagsfond.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

De ”kunniga personerna” borde veta att betygen på Morningstar inte betyder något på längre sikt.

Har svårt och tro att de ”kunniga” kan avgöra om en nordisk småbolagsfond kommer att gå bättre eller sämre än PLUS Småbolag Sverige.

DNB Norden Indeks är ingen småbolagsfond.

Med tanke på avgiften och att det är en indexfond lär den inte vara aktivt förvaltad.

 

Den billigaste nordiska småbolagsfonden på Avanza är Swedbanks och skulle någon tvinga mig att välja hade det fått bli den, men som PerW skriver ser jag inte heller någon anledning.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för alla svar! DNB Norden Indeks är inte en småbolagsfond, roger that. Kontentan är att jag ligger kvar i PLUS Småbolag Sverige (mina andra 10 % mot Sverige, är Spiltan Aktiefond Investmentbolag). Bekvämt, då behöver jag inte göra någon ändring:)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-04 klockan 19:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.