Nordnet konto bara för att köpa Guld
Sök:

Nordnet konto bara för att köpa Guld

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Naser

ställde för sedan frågan: Nordnet konto bara för att köpa Guld

Hej, Jag har min sparande hos Avanza men vill börja investera på Nordnet för att köpa guld. Har tänkt dela 50% i de här två ETF-er:

 • Wisdomtree Physical Gold
 • Xetra Gold 4GLD

I artikeln Ombalansering 2020 skrive Jan att ”För att kunna få den låga belåningsräntan på Nordnet så tillåter de inte mer än 20 % i en enskild ETF. Det betyder att man behöver bryta upp gulddelen i två fonder. I varianten på Shareville har jag därför 15 % Xetra Gold (4GLD) och 10 % WisdomTree Physical Swiss Gold (GZUR)”.

Kan någon förklara detta för mig?

 • Vad är belåningsräntan?
 • Det menar att om jar har bara 2 ETF-er i knoton (50% i varje) kommer jag inte få den låga belåningsräntan? Hur mycket blir det då? Någon länk till informationen i nordet kanske finns?

Tack!

Naser

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Undrar också detta!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Länk Nordnet https://www.nordnet.se/se/tjanster/lan/portfoljbelaning

Länk Avanza https://www.avanza.se/lana/superlanet.html

Jag som lägger min RT-portfölj i Nordnet använder mig av deras belåning, vilket innebär att av den totala portföljen så får inte en ETF vara mer än 20% av det totala värdet, och med tanke på att man vill ha 25% guld i RT-portföljen så har Jan (och jag för den delen) köpt 2st olika Guld ETF (de ni skriver om 4GLD, GZUR) då det väger 15% respektive 10%.

I och med att ni vill ha Guld delen hos Nordnet så kommer ni inte kunna ta del av den låga belåningen då ni kommer ha 100% i 1st ETF eller 50% vardera i 2st ETF.

Så i ert fall så skulle jag rekommendera att se på länken till Avanza och använda belåningen där om ni önskar att använda belåning av portföljen.
Alternativ 2 är att ha hela RT-portföljen hos Nordnet och således kunna belåna hela portföljen.

Mvh William

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Men går det att få låga räntan ändå? Wisdomtrees fond är den enda som verkar ha 70%+ belåningsgrad.

  Kan någon med erfarenhet av Nordnets belåning reda ut?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  ML

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det finns ett exempel (H&M), Nordnet portföljbelåning:-

https://blogg.nordnet.se/kunskapsbanken/strategier/vad-innebar-portfoljbelaning/

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-03 klockan 22:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.