Nordnet Robosave
Sök:

Nordnet Robosave

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nalle

Den här artikeln publicerades 2017-09-02 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Nordnet Robosave

Jag undrar vad Jan (och ni andra) har för tankar kring Nordnets nya investeringsrobot ”Robosave”? Värt att testa?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Peter Dahlgren, VD Nordnet, på Nordnetbloggen:

Robosave kostar 0,50% per år plus avgifter till fondbolagen för ingående fonder på 0,15-0,23%, vilket är en bråkdel av vad traditionell finansiell rådgivning kostar.

Jag tycker det verkar dyrt, eller ja, Nordnets ”jämförelseindex” är alltså traditionell finansiell rådgivning – men vem (med vissa undantag) behöver det? Det finns ju gratis portföljgeneratorer hos Avanza och Nordnet, plus ett antal välrenommerade ekonomibloggar på nätet där man kan få ett vettigt förslag till portfölj. Vad får man för dessa 0,50% som ligger och tär på portföljen år efter år? Spontant låter det som en bättre idé att månadsspara med autogiro i en billig global indexfond, några enstaka procent billig tillväxtmarknadsfond och låt säga 20% billig eller gratis sverigefond. Och om man vill sova gott lägger man till lite ränte- och obligationsfonder som man ökar i andel ju närmre det är dags att plocka ut pengarna.

Citat av sinewave från en Robosave-diskussion på Flashback:

Det känns som om de byggt en steg-för-steg -pryl från diverse svar som bl a jag skrivit i fondtrådarna här och sedan paketerat det. När man väl är klar får man en portfölj som är i princip som Avanzas, men knepigare att komma fram till och innehåller saker som dolda kostnader för valutaväxling och annat. Det är dessutom väldigt lite ”robot” över det hela då själva balanseringen måste vara det absolut enklaste att göra.

Väldigt oimponerande av Nordnet. Det skulle trots allt gå att implementera enklare strategier ganska enkelt, men uppenbarligen är det något som sätter käppar i hjulet. Svårt att tänka sig att någon skulle lägga ned tid på att göra något så menlöst annars.

Det är som om någon praktikant byggt ett hobbyprojekt.

Det vore intressant om någon kan förklara vad som är bättre med Nordnets Robosave än https://lysa.se/. ”Lysas avgift är 0,15 – 0,24 %. Vi investerar dina pengar i produkter som i snitt kostar 0,15 %.”, ”Dina pengar investeras i enlighet med din valda fördelning i en diversifierad portfölj med fler än 6000 bolag”.

Möjligen är det så att i Nordnets Robosave äger man sina fonder själv, medan Lysa verkar vara konstruerad som en fond-i-fond vilket får reptilhjärnan hos indexsparare att gå upp i varv då det traditionellt används för att höja och dölja avgifter – inte sänka dem.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Verkar onödigt. Men det man kan göra är att följa alla stegen och se vad som föreslås, och sen bilda sig en egen uppfattning och spara på egen hand. Inspiration är alltid bra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  S
 2. Vit pil

  Tack för utförligt svar. Ungefär som jag själv tänkte.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag själv har tre ISK hos Lysa. Mina avgifter ligger mellan 0,38 och 0,39, vilket redovisas i respektive konto. Det varierar beroende på hur fördelningen är mellan aktier och räntor. Jag ser många fördelar med Lysa. Den största är nog att du kan spara 100 kr per månad och få det fördelat globalt, tillväxt, sverige, med eller utan räntor.

Detta är möjligt eftersom Lysa använder fond-i-fond. Lysa Aktier är en portfölj som bara innehåller ETF:er och jag kan se hur mycket av mina pengar som ligger i respektive ETF.

Lysa gör ju själv ombalansering mellan underliggande ETF:er.

Jag flyttar dessutom över pengar till Lysa veckovis automatiskt och de investeras bankdagen efter de mottagits.

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-02 klockan 12:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.