Nordnets aktielåneprogram
Sök:

Nordnets aktielåneprogram

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christian Baaz

ställde för sedan frågan: Nordnets aktielåneprogram

Jag funderar på Nordnets aktielåneprogram. Är det någon som använder detta och som vill dela med sig av erfarenheter? Aktierna måste ju dessutom ligga på ett KF. Kan en få 0,5-1% extra i avkastning per år så ser jag ingen anledning till att ha kvar mina svenska aktiern i ett ISK. Samtidigt känns det som att det borde finnas en risk inbakad i detta – trots att nordnet menar på att det i princip inte finns någon.

Tacksam för svar från någon som har lite bättre koll:)

//Christian

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Christian!

Nordnets aktielåneprogram tycker jag är en väldigt smart innovation inom sparande.

Eftersom dina aktier ligger i en KF så äger du egentligen inte aktierna, utan istället så står försäkringsbolaget Nordnet på aktierna. Eftersom dom är aktierna så kan dom även låna ut dessa med ditt medgivande (som du ger automatiskt om du inte optar ur det på hemsidan) till institut och fonder som vill t.ex blanka något eller för att bygga finansiella instrument där man behöver aktier i underliggande värde.

Detta har gjorts jättelänge mellan olika fonder och institut, där du som privatperson inte har kunnat vara med eftersom det handlar om stora mängder aktier. Men nu har Nordnet kommit på ett sätt att låta alla vara med.

När dina aktier lånas ut via programet så kommer du ha alla rättigheter kvar.

Däremot om du vill vara aktieägare med rösträtt så kan du inte ha aktierna i en KF då Nordnet står som ägare, då passar ett ISK bättre.

Detta är vad jag vet, men enligt Nordnets VD finns det inga risker.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Enda nackdelen jag ser med KF, obs jag, är att du inte kan flytta den som du kan med en ISK.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 2. Vit pil

  Tack för utförlig förklaring Robin! Så som jag förstår det så finns det endast eventuella nackdelar med att en har aktierna på ett KF istället för ett ISK. Det låter fotfarande för bra för att vara sant men…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
 3. Vit pil

  Den enda positiva jag vet, är att försäkringsbolaget hjälper dig att få tillbaka källskatten vid eventuell utdelning från utländska innehav.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nu har det gått ett år sedan införandet av aktielåneprogrammet – dags att öppna tråden igen. Hur höga ränteutbetalningar har ni fått på ett ungefär procentuellt sett i er kapitalförsäkring?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-22 klockan 00:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.