Nordnets nova 5 10 15
Sök:

Nordnets nova 5 10 15

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av JESPER Nord

ställde för sedan frågan: Nordnets nova 5 10 15

Hej!

Jag har börjat spara i nordnets nova 5.Jag är inte så intresserad av börsen.Vilka är fördelarna respektive

nackdelar att välja denna fond.Avgiften är ju inte den lägsta.Men det verkar vara en bra riskspridning i fonden.

Har tänk att spara i denna fond framöver..Annars har 8 st fonder som jag sparar till barnen. Det har gått rätt bra

Mvh Jesper

Ps Ett stort tack till Jan och hans fru för alla videor de lägger upp m.m.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Varför inte en 60/40-portfölj hos Lysa? Jag tycker Novafonderna är lite krångliga att förstå hur de beter sig vid olika förhållanden. Detsamma gäller Avanzas Auto-fonder. Lysa är billigare. Bara indexfonder.

Vilka fonder har du till barnen?

/Indexpatronen

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Varför inte en LF Global index eller Avanza Global? Varför skulle Lysa vara bättre än en Global index fond? Vad är det fel på Avsnza Zero eller Nordnet Superfonden Sverige 0 kr i avgifter. Allt är billigare än Lysa. Dem fonderna sköter sig själva speciellt Global index. Krångla inte det i onödan. Läs lite på småspararguiden.se. Smidigt och billigast av allt krångligt. Mvh.jacke77

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jacke77
 2. Vit pil

  Om man tittar på vad frågeställaren har valt för fond så har den risknivå 3 med en relativt stor del räntor. 100% LFGI eller annan global indexfond brukar ligg på runt 5. En 60/40 hos Lysa skulle uppskattar jag till runt 3.

  LFGI står sig bra för att den har 65% USA. Den har knappt en procent i Sverige, 20% Europa, inga småbolag (eller i alla fall väldigt få) och 2-3 procent Asien/tillväxt.

  LFGI är utmärkt som bas, men att ha den som enda fond kan diskuteras. Lysas indexallokering har gjort 320% på 15 år. SPP Aktiefond Global har gjort lite drygt 206% på 15 år. LFGI har inte funnits så länge, så det blir inte rättvisande att jämföra med den. Lysa kostar 0,41% och SPP 0,32%. Båda är indexfonder, men Lysa har mer Sverige, mer småbolag (ca 4200 över hela världen) och en annan Asien/tillväxtallokering. LFGI kostar 0,22% och Avanza Global kostar 0,10%.

  Vill man ha det billigaste så ska man välja Avanza Global eftersom den kostar hälften mot LFGI, men följer samma index.

  Om dollarn tappar så kommer LFGI/AG tappa snabbar än Lysa eftersom de har en mindre allokering mot USA. USA-börsen får jobba på för att LFGI ska ta igen ett dollartapp.

  Det finns dessutom en handfull andra fördelar med Lysa som varken Avanza, Nordnet eller andra banker kan konkurrera med.

  Lysa är inte krångligare än att sätta upp ett ISK hos Avanza och bara välja en fond. Det tar precis lika lång tid. Skillnaden är att du får en annan sammansättning som i större utsträckning liknar Globala Barn och Nybörjarportföljerna.

  Avanza Zero har ju bara 30 bolag på svenska börsen och dessutom endast de mest omsatta. Nordnet Superfonden är en bredare fond och jag skulle i sådana fall valt den före Avanza Zero.

  Vill man ha räntor med i sin portfölj så är Lysa oslagbart egentligen, av flera skäl.

  Men frågeställaren vill veta vad som kan vara alternativ och i enlighet med hans risknivå föreslog jag Lysa med en 60/40 som över tid bör ge ca 4-5% med en lägre risk än 90/10.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen
 3. Vit pil

  Tack för svaren Mvh Jesper

  0
  Gravatar ikon för användaren
  JESPER NORD

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-14 klockan 22:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.