Nordnets nya avgift i Norge ger dyrare indexfonder?
Sök:

Nordnets nya avgift i Norge ger dyrare indexfonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erica Ropero

ställde för sedan frågan: Nordnets nya avgift i Norge ger dyrare indexfonder?

Hej,

Jag har nyss läst i nyhetsflödet i Pensioner & Förmåner att Nordnet inför en sk plattformsavgift i Norge från den 1 september som gör att det blir dyrare att ha indexfonder. Vad jag förstår håller de på att se över om de ska införa liknande modell i Sverige. Vet ni något om detta och vad det eventuellt kan komma att innebära för oss småsparare om det införs i Sverige?

Tusen tack för alla era tips och råd!

 

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Erica!

Har inte själv hört något om att detta ska införas i Sverige, däremot om Nordnet skulle införa det och ingen annan av aktörerna gör det samtidigt så lär dom tyvärr tappa väldigt mycket av sina småspararkunder. Väldigt lätt att byta bank nu så varför inte göra det om ett sådant nytt villkor kommer in.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad innebär plattformsavgift rent konkret? Påverkar det även aktieinnehav?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är som hos Savr. De tar en liten fast plattformsavgift (0,09%) av varje fond i stället för provisionen (som brukar vara hälften av fondavgiften) och hela provisionen betalas tillbaks till kunden. På så sätt blir de dyra aktiva fonderna billigare. Men de flesta billiga indexfonderna blir dyrare eftersom plattformsavgiften är högre än provisionen som betalas tillbaks.

  Det gäller endast fonder. Det har ingen påverkan aktier.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Skillnaden mot savr är att Nordnets plattformavgift blir bra mycket dyrare

 

Ny prismodell for fond

 

Verdi fondsportefølje
Aksjefond
Rentefond

0 – 500 000 kr
0,30 %
0,15 %

500 000 – 5 mill kr
0,25 %
0,15 %

5 – 10 mill kr
0,25 %
0,05 %

Over 10 mill kr
0,15 %
0,05 %

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ska jag flytta från Nordnet till avanza? Har i princip bara  indexfonder förutom amf småbolag

Kontakta nyligen deras kundtjänst. De säger att detta inte är korrekt och de ska enbart redovisa alla kostnader precis som avanza

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-24 klockan 19:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.