Norska kronor
Sök:

Norska kronor

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lina

Den här artikeln publicerades 2017-08-08 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Norska kronor

Hej!

Jag har arbetat i Norge några år och sparat ihop en del pengar, jag har cirka 200 000 norska kronor på en bank i Norge och har hela tiden varit inne på att vänta med att föra över dessa pengar till min svenska bank tills norska kronan är tillräckligt bra för att \”tjäna\” pengar på det, min tanke har varit att vänta tills 1 NOK=1.10SEK, då skulle jag med andra ord \”tjäna\” 20 000. Jag har den senaste tiden blivit osäker om jag tar rätt beslut, pengarna som nu legat på norska banken i cirka 1,5 år har ju inte växt en enda krona, och den norska kronans prognos ser inte speciellt lovande ut. Så vad tror du, finns det en chans att norska kronan kommer att bli så pass stark igen så det är värt för mig att ha pengarna kvar på min norska bank eller tycker du att jag i stället bör föra över dem till min svenska bank och investera i ex. fonder i stället?

Med vänlig hälsning,

Lina

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Valutaspekulation om något är väldigt riskabelt att syssla med. Du kan ju lika gärna förlora mer på att vänta om valutakursena går åt fel håll och du kan således lika gärna förlora 20,000 kr.

Det är ju väldigt många faktorer som påverkar ett lands valuta, inte minst inrikespolitik, jobbpolitik osv närmast kanske det är oljepriserna som kan tänkas påverka för din del. Kortsiktigt kanske man ibland kan förutse att en valutaändring ska gå åt visst håll, t ex jobb/sysselsättningens prognos har varit väldigt bra och infriats och det gynnar valutakurserna osv, men det brukar ju finnas andra osäkrare faktorer som är svårare att förutse.

Långsiktiga valutaprognoser är omöjliga att förutse. Hade man kunnat det hade man blivit stormrik. :-)

Och den norska inflationen är lite högre än här i Sverige så man måste ju även komma ihåg att du även har förlorat en del pengar på att vänta in bättre valutakurser.

Sen är det en knivig sits just ju att gå in med ett större kapital på börsen, den antas vara rätt övervärderad just nu och många tror på en krasch inom några få år. Men om din sparhorisont är mycket lång, kommer du ju tåla en sådan nedgång också. Börsen är ju även den också en riskabel business att hålla på med. :-)

Kort och gott ; Jag hade nog flyttat kapitalet till Sverige. Men du kan ju t ex överväga att flytta hälften?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Lina, just nu är således din exponeringsgrad 100% i norska kronan (av det kapital du nämner ovan). Frågan är nu hur stor del av detta kapital du skulle känna dig bekväm med att i stora drag förlora? Om svaret är att du inte skulle känna dig bekväm med någon förlust överhuvudtaget – växla då över allt till svenska kronan direkt. Svårare än så är det inte. Att tajma rätt tillfälle för en växling av valuta är lika illa tänkt som att tajma värdet på andra typer av värdepapper.

För dig är kanske risken att förlora 10% av ditt berörda kapital helt okej (som ett exempel)? Växla då över 90% av ditt kapital från norska kronan till svenska kronan och låt resterande 10% vara kvar, exponerad i norska kronan. Om du sedan inte spenderar den svenska delen av ditt kapital utan låter svenska kronan agera som en del av en strategiskt viktad valuta portfölj, då kan du rebalansera portföljen så att den ständigt håller ursprungsallokeringen 10% NOK / 90% SEK.

Angående risken med valutahandel. Risken är endast stor ifall man köper på marginal, d v s där man har kreditmässig hävstång på handeln. I ditt fall verkar det vara noll hävstång och därmed skulle det krävas att nationen, vars valuta man håller, går under. Norge, så vitt jag vet, är ett otroligt stabilt land även om deras exponering mot olja är oroande med tanke på demografin i världen just nu (efterfrågan ser inte, enligt mig, så ljus ut på sikt), men den biten ser ju inte så ljus ut i Sverige heller, på sikt. Ränteläget är ju en sådan ”svart svan” som många västerländska nationer behöver handskas med förr eller senare. Det kommer att påverka många nationers BNP och valutor negativt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Å andra sidan – om du har tänkt att ha några pengar på sparkonto så har norska konton högre ränta än svenska. Exempelvis TF bank som ska ha insättningsgaranti har 2,05% ränta. (https://www.tfbank.no/). Jag köper aktier och fonder på kapitalförsäkring i Sverige och har räntekonto i Norge.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Cecilia

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Lina!

Jag har suttit i exakt samma situation som dig till dagsdatum. Har ärvt en betydligt större summa pengar i Norge och har inte heller velat växla över allt eftersom jag också väntat (förgäves) på att kursen ska ändra sig. Lever med minnet om när man fick 120 SEK för 100 NOK :-) (en parentes).

Jag vet att du skrev detta för 2 år sedan, men undrar vad du valde att göra? Det borde rimligtvis finnas liknande sparmetoder på norsk sida, men det kanske är något som vi svenskar inte kan ta del av, om vi inte är norska medborgare förstås.

//Anna

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det bästa enligt mig är att så fort som möjligt få in sparpengar i globalfonder, både aktier och räntor. Oavsett vilken bank man har och i vilket land man tjänat pengarna.

Jag ser inget bättre sätt att undvika valutaspekulation än att äga lite av varje från världens alla hörn.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Skaffa ett konto på Nordnet.no och köp Superfonden Norge för en del av pengarna i väntan på bättre tider. Tror Norge är förhållandevis stabilt. Tillexempel förvaltar staten Norska Oljefonden som kommer att väga upp när oljan tar slut.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Man måste tyvärr vara norsk medborgare för att få en ’norsk ISK’ konto (kallas ASK i Norge). Så alternativet som svensk är vanligt aktiekonto där man inkomstskattas för evt vinst

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-08 klockan 15:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.