Novis behöver sparhjälp
Sök:

Novis behöver sparhjälp

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Claes

ställde för sedan frågan: Novis behöver sparhjälp

Hej,

Jag har fått upp ögonen för sparande på senare tid. Är idag snart 37 år och känner att det är stor dags att tänka på refrängen, nåja framtiden iaf.

Har idag 150k sparpengar som bara ligger på ett konto, och som jag har förstått, sakta minskar i värde.

Har lyssnat på många poddar och försökt sätta mig in i all ny intressant info om spar. Har fastnat för LYSA eftersom jag vet att intresset i dagsläget inte finns för att själv sitta och pilla. Eventuellt att jag i framtiden kan skapa en ”lekhink” för att experimentera.

Jag är dock lite vilsen i hur jag ska placera de sparpengar jag har i nuläget, vilken hink (fördelning), hur mycket av mitt sparkapital ska jag placera i respektive hink, och var jag i framtiden ska placera mitt månadsspar?!

Sitter idag på en bostadsrätt, är gift, båda stabila jobb.

Många frågor, men någon kanske kan knuffa mig i rätt riktning?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Claes!

I artikeln om ”Fyra-Hinkar-Strategin” så finns ett räkneexempel på hur du kan räkna ut storleken av hinkarna, kolla gärna in den och återkom om du behöver mer hjälp!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jo den har jag lyssnat på och läst :-) Om man har en större klumpsumma, är då tanken att man först fyller ut buffert och mellanhinken innan man t ex börjar tänka på den passiva som är tänkt att vara mitt pensionsspar!?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Claes Norstedt
 2. Vit pil

  Hej Claes!

  Så är det om du följer modellen slaviskt, men du skulle kunna lägga en del i passiva om du vill, sedan månadsspara i både mellanrisken och passiva tills mellanrisken blir full.
  Efter det blir de full fokus på passiva!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-15 klockan 02:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.