Ny Fastighetsskatt
Sök:

Ny Fastighetsskatt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobbe

ställde för sedan frågan: Ny Fastighetsskatt

Hej

Vi funderar på att köpa fastighet inom kort i uthyrningssyfte. Det pratas lite nu i media om ett eventuellt återinförande av högre skatt på fastigheter.

Om regeringen skulle föreslå något sådant görs det då i samband med att man lägger fram sitt budgetförslag på höst eller vår dvs nu i september? Eller kan sådant läggas fram närsom? Någon som har koll?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En socialdemokrat, ivrigt  påhejad av en vänsterpartist och med en miljöpartists välsignelse kan besluta om ändrad (då så klart höjd) skatt i princip när som helst givet att  deras förslag faktiskt går igenom och att alla tänkbara utredningar är klara. Dock brukar det vara snabbutrett  att höja skatten, till skillnad från andra utredningar som bara syftar till att förhala vad det nu kan vara.

Just i detta fall är väl det en del  i ett större paket (”reform”) där skatten på allt innehav, oavsett på ISK eller i form av  bostad, ska beskattas lika. Samtidigt justeras inkomstskatten och även grundavdrag. Och i och med att det  är en sådan omfattande  sak som ”hänger ihop” med annat är det inte så troligt att man bara inför en del av det innan resten är klart  – och det inte just nu vad jag vet. Och efter att ha bestämt sig så tar det ändå tid innan det implementeras. Så att något skulle bli klart redan i september håller jag för osannolikt.

Men i princip, ja. De som bestämmer kan när som helst nyttja rätten att bestämma, inklusive bestämma om höjd skatt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack. Så din gissning innan något sådant träder i kraft ligger ett par år bort i tiden?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobbe

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hyrorna fastslås varje år genom förhandling mellan hyresgästföreningen och fastighetsägarna. Man tar då hänsyn till de kostnader och intäkter som fastighetsägarna har. På sikt lär därför en höjning av fastighetsskatten slå igenom med högre hyror.

Har  du en bra kalkyl skall du därför inte tveka alltför mycket att köpa en fastighet.

Det är värre för oss villaägare, bostadsrättsinnehavare och hyresgäster. Vi kan inte vältra över kostnaden på någon annan.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack. Tanken är att förvärva ett fritidshus som kan hyras ut från och till. Så det gäller ju i så fall att man kan få ut höjningen i hyran. Alla uthyrare hamnar ju dock i samma båt så den saken kanske löser sig naturligt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobbe
 2. Vit pil

  Är inte taxeringsvärdet allt för högt, så lär det ju inte bli några jättesummor. Lycka till!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-02 klockan 06:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.