Ny teknik VS Avanza Zero
Sök:

Ny teknik VS Avanza Zero

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Ny teknik VS Avanza Zero

Hej.Är ny på det här med sparande i fonder och har en fråga.Jag sparar enligt ”Globala barnportföljen” (GB) och tycker tanke och upplägg verkar vettigt. Men när jag sedan börjar kolla runt lite så får jag lite mer input och tankar, och min fråga är som följer:

 • Ska jag byta Avanza Zero (AZ) mot Swedbak Robur Ny Teknik (NT)?

Historik och statistik säger att den går som tåget, men kostar mer i avgift- om man kollar på avkastningen så är det ändå en plusaffär?

Riskfördelningsmässigt blir ju fördelningen ändrad mot tänkt upplägget för GB, men ändå stor del Sverige, men då andra branscher. Vad talar för respektive emot?

Mvh
Martin

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle säga att det är lite som att jämföra äpplen med päron på flera sätt. Robur Ny Teknik har ju gått enormt bra under året och det är ingen större konst för olika nischfonder att överträffa en bred indexfond enskilda år. Den stora frågan att ställa sig är: kommer det vara så även i fortsättningen?

Om man tror på det så spelar ju avgiften mindre roll så länge fonden överträffar index. Men det är ju det som är en av mina poänger på bloggen, fonder gör sällan det över en 5 – 10 års period. Så att välja ”Ny teknik” handlar om att man då spekulerar i framtiden och den kursutvecklingen. Jag personligen är dålig på att förutsäga framtiden, så därför kör jag på det som är ”säkrast” och fungerar i längden utan att ta risken med stora fall, men då missar jag också stora uppgångar. Men det är för mig helt okej.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej,

  om du vill behålla kakan och också äta den så kör 50/50 AZ/NT.

  NT har en lång och bra historia vad gäller att utklassa index MEN tittar man bakåt till mars år 2000 så är den 13% back i dagsläget.

  Lycka till!
  Skägget

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skägget
 2. Vit pil

  PS OMXS30 (dvs AZ i praktiken) är under samma period upp 7% enligt graferna på Avanza. DS

  /Skägget

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skägget
 3. Vit pil

  Robur Ny Teknik har gått plus 620% på tio år så historiskt slår den ”bred indexfond” med råge. Och från Mars 2000 är den faktiskt upp 127,94% i dags läget enligt graf på SvD Näringsliv Börs.

  Med vänlig hälsning Lasse P.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Lars-Gunnar Persson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Robur Ny Teknik har det gått mycket bra för, men fallhöjden är desto mycket högre än en vanlig indexfond. Och när fallet är högt, kommer avgifterna ändå förbli höga… så det gäller att ha koll på utvecklingen. Dessutom har priset gått upp i raketfart i flera år så det känns inte riktigt prisvärt att köpa in sig så dyrt. Anser jag.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Men som det ser ut så fortsätter den ju bara uppåt, spelar inköpspriset roll då (om den nu skulle fortsätta uppåt)? Men som du säger så är det ju en större risk vid nedgång…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

För att få lite perspektiv på vad som kan hända i en liknande teknikfond vid en börskrasch rekommenderas läsning av Claes Hembergs blogginlägg om Swedbank Robur Technology.

 • ”Den jättefond som kraschade -94% år 2000 och är tillbaka på allvar, men med nytt namn. Fondvärdet är bara hälften, eller 26 mdr.”
 • ”Först 11 år efter starten så var fonden äntligen tillbaka på 1998 års startnivån.”

Kraschfond stiger igen

Ska man gissa att även Swedbank Robur Ny Teknik kommer att döpas om efter nästa krasch?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ny Teknik är en av Europas nästa fonder då givet att den utklassar tråkiga Avanzs Zero på 10 års sikt. Tips månadssparar i fonden och släng inte in stora klumpsummor så blir du inte lika sårbar gör ev kortsiktiga sättningar på marknaden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik N
 2. Vit pil

  Hej Fredrik!

  Känns som att vi missar en viktig punkt i denna diskussionen angående Ny Teknik.

  Denna fonden har gått bra en lång tid, men sedan i slutet av förre året så hoppade förvaltarna av fonden, detta medföljer då att inte samma personer som har gjort denna uppgången möjlig, fortfarande sitter och styr den.

  Du har inget trackrecord på dom nya hur dom ska förvalta en sådan fond.
  Så att kolla på historiska siffror ger ingenting eftersom det inte är dom som har gjort den avkastningen.

  Därför får man då kolla på Ny Teknik som en ny teknikfond utan trackrecord.

  Sedan som Jan skrev ovan, så går den inte att jämföra med Avanza Zero.
  Dom två fonderna följer inte samma index och har inte samma mål, därför går det inte att jämföra dessa på det sättet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-08 klockan 07:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.