Nya sorters investeringar - finns de och fungerar de?
Sök:

Nya sorters investeringar – finns de och fungerar de?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

Den här artikeln publicerades 2017-07-25 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Nya sorters investeringar – finns de och fungerar de?

Jag är en högst traditionell sparare som har det mesta av sparkapitalet i fonder via en nätbank. Jag får ofta reklam för investeringar över internet, i andra modeller än de jag är uppvuxen med att köpa coins (inte bitcoin) i batteriföretag är ett exempel, som lovar utbetalning varje månad en annan är att investera i obligationssignaler, där insättning på 2700 ska leda till snabb ökning av pengarna, tex 30 000 efter en vecka.

Hur tycker du man ska tro och tänka om de här nya sakerna som inte går via traditionell bank eller aktie- och fondmarknaden?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle vilja kommentera Nestor och Johns kommentar lite. Jag håller med dem till 99 procent. Jag är dock inte lika snabb på att avfärda allt som låter för bra för att var sant som bluff. Ibland finns det nämligen sådana som skulle kunna sorteras bort som inte är dåliga. I fallet ovan om 2 700 till 30 000 så kan du dock sortera bort det. Den typen av avkastning är inte teoretiskt möjlig utan en extrem risk.

Så mitt inspel är mer av generell typ och rör inte direkt förslagen ovan. Jag själv brukar tänka så här:

 • Var inte först med att investera, utan är det bra så kan man avvakta då det kommer bli bättre med tiden. De flesta bluffar försvinner inom ett till två år.
 • Lägg absolut inte in mer pengar än du verkligen har råd att förlora och som inte rör dig om de försvinner.
 • Om du lägger in pengar, se till att ta ut insatsen så fort som möjligt så att du bara låter vinsten löpa i investeringen.
 • Håll koll på investeringen och sätt absolut inte in mer pengar de första åren (klassiska ponzi- och pyramidspels upplägg fungerar alltid en till två gånger och på den tredje vågen försvinner det (efter att folk säger, ah, det fungerar).
 • Undersök det ordentligt och gör dig en uppfattning av människorna bakom
 • Ställ dig och dem frågan – ”Om det här är så bra, varför erbjuder ni det till mig som är småsparare och inte till en fond som t.ex. Didner och Gerge som skulle kunna lägga in miljarder?”

Med dessa punkter kommer du ganska långt tänker jag.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att du ska undvika läsa all form av reklam som lovar ditten och datten och gröna skogar.

Om det låter för bra för att vara sant, då är det alltid det.

2,700 kr som avkastar 30,000 på en vecka? Mer än 1000% i avkastning?

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Köp trisslotter för 2 700 i stället. Då slipper du att förlora hela beloppet.. …

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-25 klockan 23:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.