Nyböjare! Hinkar, buffert o mål
Sök:

Nyböjare! Hinkar, buffert o mål

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Nyböjare! Hinkar, buffert o mål

Hej,

Ny poddlyssnare som tycker att er filosofi är väldigt tilltalande. Men har några funderingar som ni kanske redan har besvarat men jag ställer dem ändå.

 1. Jag har förstått att veta målet med sitt sparande är viktigt. Men hur kan jag ta reda på hur mycket pengar jag behöver för att t.ex. kunna köpa en husbil när jag blir pensionär och ha råd att använda den? Jag fastnar ofta här när jag ska göra någon slags budget. Jag har nog svårt att lita på att jag gör korrekta bedömningar. Hur stämmer jag av mot något annat att jag räknat rätt?
 2. Jag äger ett hus och med det följer kontinuerligt underhåll och nya drömprojekt. Hur lägger jag in dessa utgifter i hinksystemet? Ska jag bara ta från avkastningen till detta? Då känns det som att jag inte kan göra något alls på vääääldigt länge…
 3. Hur mycket av ovanstående ska tas från bufferthinken? Vill ju inte hamna i att jämt o ständigt behöva fylla på den…

Tack för super bra program och blogg.

På återhörande!

Vänliga hälsningar

Anna

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anna, ingen expert men kanske kan ge lite input till dina frågor.

 1. Om ditt mål är att ha en husbil och ha råd att använda den som pensionär skulle jag kolla vad en husbils du kan tänka dig kostar idag och vad driftkostnaderna skulle bli. sedan beroende på hur långt det är kvar tills det är dags för dig, addera inflation osv. Det kommer aldrig blir ”rätt” för vi kan inte spå framtiden men du har goda förutsättningar att hamna nära.
 2. Jag är inte själv husägare, men om jag var det och olika drömprojekt med huset kändes prioriterat för mig så hade jag kanske upprättat en särskild hink (likt bufferthinken) för detta. Det betyder att de andra hinkarna inte fylls på lika snabbt men samtidigt kan inte allt vara prioriterat. Att isf avsätta en summa varje månad från sin lön hade fått denna extra hink att växa ganska fort och man behöver inte vänta förgäves på en avkastning. (Nu vet jag inte vad det är för drömmar du har, men exempelvis om man vill anlägga ett trädgårdsland, eller plantera växter) Större projekt som uterum och swimmingpool behöver nog sparas ihop över lite längre tid om man inte är villig att låna.
 3. Från bufferthinken skulle jag inte ta något alls som har med drömprojekt. Däremot skulle jag ta från bufferthinken om värmepannan gick sönder eller ett fönster börja läcka. Givetvis skall man redan ha en plan för löpande underhåll som husägare och inte bli överraskad men åskan kan ju slå ner eller annat som man inte rår för.

Hoppas detta gav dig en bild eller idéer om hur hinkarna skulle kunna passa dina mål och drömmar. Mellanriskhinken är ju en utmärkt hink för att förverliga den där husbilsdrömmen på äldre dar, lycka till med det!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tycker att detta var ett bra svar på hur man skulle kunna tänka, t.ex att upprätta ett extra konto som man månadssparar till för att täcka utgifter till projekt kan vara väldigt bra att göra.
  Då slipper du få just den känslan att ”jaha, nu måste jag fylla på bufferten igen” och behöva ändra ditt sparande några gånger per år.

  Det ska vara lätt att spara så försök att göra det enkelt och utgå ifrån dina mål med livet i hur du lägger upp sparandet!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-20 klockan 19:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.