Nybörarjaportföljen
Sök:

Nybörarjaportföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marie-Louise

ställde för sedan frågan: Nybörarjaportföljen

Hej,

 

Jag lyssnar och läser ofta era artiklar och videos. Jag fick tips via er att fördela om räntefonder/aktiefonder om jag är äldre, och gå utifrån ålder. Jag är 60 nästa år och har därför ändrat mitt sparande till 60 % räntefonder och 40% aktiefonder.

 

Jag kommer nog visserligen inte behöva pengarna vid min pensionsålder som kommer att vara ca 65 år, utan kommer att fortsätta spara långsiktligt. Är det ändå ide´att ha fördelningen som jag skriver om?

 

Jag är också intresserad av rikatillsammans-portföljen, istället för globala barnportföljen som jag har just nu och sparar i. Jag är intresserad av att ha ett passivt sparande under 10-15-20 år. Jag ser mig ändå som en nybörjare, trots att jag läser många artiklar, och vill bli mer kunnig.

 

Om jag har sparat i 4-6 år i nybörjarportföljen, och ska flytta pengarna, var tycker ni jag ska lägga dem då?

Med önskan om ett gott sparår,

Hälsningar

Marie-Louise

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej M-L!

Jag brukar rekommendera ÅLDER-20 för räntefonder. 40% i ditt fall. AMF Räntefond Lång är den bästa räntefonden just nu.

Bland aktiefonder är Länsförsäkringar Global Indexnära eller Avanza Global (för Avanzakunder) jättebra. Du skulle kunna komplementera med en sverigefond, t.ex. Avanza Zero 15%.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Varför är amf räntefond lång den bästa just nu? Borde inte en lång räntefond påverkas mer negativt än en kort av höjd ränta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Apan
 2. Vit pil

  Tack för ditt svar! Jag ska funderar på dina tips. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marie-Louise

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Marie-Louise!

Absolut kan du minska risken genom att ha mer räntefonder om du närmar dig tiden du vill använda pengarna.

Tycker däremot att det låter som på dig att du vill fortsätta investera långsiktigt även när du når 65 år, detta ger dig möjligheten att öka din riskprofil om du känner att det passar dig.
Du ska såklart inte ha högre risk än vad du kan hantera utan att behöva justera ditt sparande i en nedgång.

Som CL skriver ovan så kan man utgå ifrån ålder -20 för att få räntedelen, så i ditt fall 40%.
Detta ger dig en hyfsat säker portfölj med en krockkudde.

En strategi som jag förespråkar, den är lite mer aggressiv, är att du utgår ifrån tidshorisonten du kan avvara pengarna istället.
För varje år du kan avvara pengarna, ska du ha 10% i aktiefonder. Om du kan avvara pengarna i 10 år ska du då ha 100% aktier, är det däremot 5 år du kan avvara pengarna så är det 50% aktiefonder och 50% räntefonder, alltså en 50/50 portfölj. 2 år = 20/80.
För varje år så justerar du om portföljen ned 10% aktier, så har du 9 år kvar på din tidshorisont nu istället för 10, så justerar du till en 90/10.

Det är som jag skrev ovan, en lite mer aggressiv portfölj.

Hoppas du kommer fram till hur du vill investera vidare!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar! Jag kanske kommer att lägga mig någonstans mittemellan…..Jag sparar månadsvis i Globala Barnportföljen, och vill använda de pengarna betydligt längre fram i livet, som en trygghet på ålderdomen. Tycker du att jag ska öka räntefonderna på samma sätt där när det närmar sig uttag?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marie-Louise
 2. Vit pil

  Ja, det tycker jag du ska göra :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-03 klockan 18:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.