Nybörjare
Sök:

Nybörjare

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lena

ställde för sedan frågan: Nybörjare

Jag sparar 5000 kr i mån just nu 40 procent i lä global index fond  och undrar om jag ska höja den el lägga till antingen lä Europa index fond el lä Sverige index fond el lä USA index fond vilken är bäst på lång sikt tror ni mvh Lena

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur lång är din tidshorisont? Det är det viktigaste när det kommer till hur mycket man bör ha i aktiefonder. Om du inte ska ha pengarna på 10+ år så är det inte orimligt att ha 90-100% i aktiefonder. Om horisonten är kring 3-5 år så bör du nog inte ha någonting alls i aktier eftersom förluster i en börskrasch kanske inte hinner ”arbetas in” igen. Mellan 5 och 10 år beror det på hur ledsen du blir av att förlora pengar. Min egen tumregel är att jag kan förlora 50% av pengarna på börsen som det sedan tar 10 år att få tillbaka.

Din globala indexfond innehåller redan både USA (62%), Europa (20%) och en liten del Sverige (1%). Om du väljer någon av de andra fonderna så betyder det att du tror att de områdena kommer vara en bättre investering än vad globalfonden är. Du minskar ditt sparande i globalfonden för att sätta mer i smalare fonder mot vissa marknader. Till exempel, om du väljer mer USA så kommer du gå upp mer om USA går upp eller ner mer om USA går ner. Med de fonder du tittar på så får du sämre riskspridning. Om du däremot lägger in en bit tillväxtmarknader (emerging markets) så får du bättre riskspridning eftersom du spritt pengarna på fler länder och fler företag.

Men tillväxtmarknaderna har också högre volatilitet/risk så att portföljen svänger mer både uppåt och nedåt. Senaste året har tillväxtmarknader gått ganska dåligt, men andra år har de ibland slagit världsindex med råge. Jag har själv fördelat min tjänstepension på 80% Avanza Global och 20% DNB Emerging Markets Indeks A. Det ger mig egentligen en övervikt i tillväxtmarknader (vill man vara ”neutral” så är det ca 88/12 som gäller) men det är en risk jag är beredd att ta.

Vilka länder som kommer att gå bäst på lång sikt vet vi inte.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-24 klockan 07:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.