Nybörjare
Sök:

Nybörjare

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Roland

ställde för sedan frågan: Nybörjare

Hej, är detta en vettig placering som jag gjort? Var inne på en del andra fonder men gillade dessa dels för spridningen och att det var låga avgifter.

Avanza Global 33,33%

Avanza Zero 33,33%

Avanza Emerging Markets 33,33%

Belåning 29%

Tack för erat svar

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Roland,

Bra med en enkel och översiktligt portfölj. Saker behöver inte vara för komplicerade. :)

I grunden tycker jag att den är bra men du har mycket mer vikt i både Sverigefonder och tillväxtmarknadsfonder än som brukar rekommenderas. Dessutom är Avanza Zero jättebillig men det finns en hel del (inklusive jag) som tycker att den är för smal och det vore bättre med en lite bredare (och en aning dyrare fond) i en portfölj.

Typ så här skulle jag göra:

Avanza Global 65%

Avanza Emerging Markets 15%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag 20% (som Sverigefond)

Sedan belåningen. Det kan fungera fint men om du är nybörjaren hoppas jag att du förstår vad det innebär och vad effekterna blir. 29% är rätt mycket anser jag personligen och att ha så pass mycket belåning på sin portfölj är inte gratis heller för då betalar man (även hos Avanza när den är över 10%) ränta på krediten.

Vad belåning gör är att den skapar en hävstång och introducerar därmed extra risk. Går börsen uppåt så får du in extra mycket pengar. Vilket är kul. ;) Går den däremot neråt så tappar du extra mycket pengar. Inte lika kul.

Vid börsnedgång kan det uppstå ytterligare problem. Man måste fortfarande fortsätta betala räntan och blir det ett ordentligt ras så kan det även bli så att du börjar överbelåna och tvingas avbetala en del kredit först. Pengarna som man i detta läge egentligen ville investera i din portfölj istället.

Jag säger inte att det är fel med belåning men det fungerar mycket fint under en högkonjunktur och har extra risk (och kostnader) när börsen börjar svänga eller har ett nedgående trend.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller helt med ovanstående, Avanza Zero bör bytas mot en lite bredare sverigefond, t.ex Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller SEB Sverige Indexfond.

  Om det är första gången du gör en egen portfölj så skulle jag inte råda dig att ha 29% belåning, väldigt högt och innebär en väldigt mycket högre risk i din portfölj. Om du vill ha belåning så tycker jag att du kan testa men det du kan låna gratis från Avanza, upp till 10% av ditt portföljvärde.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Tack Adde och Robin för era kommentarer, jag har kollat och nu omfördelat till till förslaget som du kom med Adde och börjar där. Jag är med på vad belåningen kan innebära och som du Robin säger så kan det vara bättre att ligga på 10% utan kostad just nu. Tack för att ni tog eran tid att svara :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Roland

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-04 klockan 23:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.