Nybörjare behöver brainstorma
Sök:

Nybörjare behöver brainstorma

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter Kristiansson

ställde för sedan frågan: Nybörjare behöver brainstorma

Tjenare Allihopa,Vilket alternativ hade ni fördelat 50.000kr på, om det sedan skall investeras som fonder under en 5-10års period?1. 50.000 / 10 = 5000kr / per fond2. 50.000 / 5 = 10.000kr / per fond3. 50.000 / 1 = 50.000kr / per fondKom gärna med en motivering.Planen med målet är att främst dra lärdommar, men även påbörja mitt bygge att bli oberoende av mitt nuvarande arbete (här pratar vi längre fram i tiden)Haft en del positiva investeringar tidigare, men denna summan kommer bli den största jag testar på. Är inte rädd att förlora något, gillar spänningen med att testa på.Ha det gott, Peter

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Låter som att din sparhorisont egentligen är mycket längre än 5-10 år men att du inte vågar comitta till det mentalt. Du ska leva på avkastningen på lång sikt så egentligen pratar vi om ett pensionssparande.

Hur mycket du ska ha i varje fond är framförallt en fråga om riskvilja och tidshorisont (två begrepp som dessutom hänger ihop). Du bör ha mer i en tryggare fond (räntepapper till exempel) ju lägre riskviljan är. Men det finns inget egenvärde i att ha MÅNGA fonder. För varje ny fond du lägger till i portföljen så placerar du mindre pengar i de fonder du redan har. Lägger du till en skräpig fond för att det ”känns bra” så ökar du andelen skräp och minskqr andelen inte skräp.

Eftersom du verkar ha en hög riskvilja och egentligen längre tidshorisont så är mitt tips att ha hög andel globala aktieindex. En neutral portfölj med enbart aktier där du inte försöker tajma marknaden består av 88% globalindex (indexet MSCI World, förslagsvis fonden Avanza Zero) och 12% tillväxtmarknader (MSCI Emerging Markets, till exempel Avanza Emerging Markets). Så ser mity pensionssparande ut. Det är Smaspararguiden.se som inspirerat mig till att ha pensionen helt i globala aktieindex.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  NEJNEJNEJ, Jag menade Avanza Global. Inte Avanza Zero.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  @Emil; som vanligt så håller vi med varandra. Dock är jag för ”feg” för att lägga in något i AEM, jag har allt i AG.

  Hos Avanza har jag en gammal tjänstepension på över 500′ som bara ligger i AG. Känns konstigt att vikta in AEM i den.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen
 3. Vit pil

  Det funkar ju också, Indexpatronen! Inget fel att skippa tillväxtmarknader om man vill.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 4. Vit pil

  Uppskattar era kommentarer, blivit något klokare kring min fråga och era svar. Tycker det är så kul att man innerst inne vet riskerna och ändå måste fråga runt. Har en magkänsla som säger att med tiden kommer jag lösa detta utan problem. En kortfråga till, hur många % av er lön för ni över till ert sparande? I nuläget så för jag över ca 30% av min lön. Dumt eller klokt, hur känner ni? (Personligen har jag inget problem med 30%)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Kristiansson
 5. Vit pil

  Jag sparar allt som jag inte gör av med. För mig har det stora uppvaknandet varit att alla utgifter och inkomster spelar roll och har därför jobbat hårt på att förändra mitt spenderarbeteende. Allt du sparar nu kan användas för att jobba mindre i framtiden. Alternativen är att spendera mer nu eller att jobba mindre nu.

  Se till att du har ett buffertsparande först. Rekommendationen brukar vara minst tre månadslöner. Egentligen är det bättre att räkna hur många månader man kan klara sig på bufferten, i en personlig kris drar man ju även åt svångremmen och spenderar mindre. När du har bufferten på plats så är det bara att spara resten.

  Kan du spara 30% så gör det! Då kanske du kan pensionera dig något decennium tidigare. Eller så kommer du på framöver vad du vill med pengarna. Det viktiga är att du inte vet nu och då ska du spara.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-05 klockan 07:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.