Nybörjare fonder
Sök:

Nybörjare fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Michelle

ställde för sedan frågan: Nybörjare fonder

Hej!

Jag är nybörjare på detta med fonder, men börjat bli lite intresserad nu.

Jag flyttade över mitt gamla isk från min vanliga bank till avanza, bara pengarna, cirka 15 000 kr så inga större summor.
Men nu funderar jag på hur jag ska gå tillväga, ska man lägga in dom 15 i olika fonder, eller har ni några tips? Har tänkt att månadsspara lite, har ingen direkt sparhorisont, men upp till 10 år kanske .

Tacksam för svar .

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Hur ser ditt övriga sparande ut? Har du en buffert? Något privat pensionssparande?

Jag föreslår att du läser artikeln om 4-hinkarstrategin, den går att läsa här: https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar-strategin/

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Jag har ett sparande på min vanliga bank , som jag för över pengar till varje månad .

  Men inget privat pensionssparande ..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Michelle
 2. Vit pil

  Hej Michelle!

  Kolla på länken som Jonatan länkade, sedan kan du påbörja att bygga dina egna olika portföljer.

  En av dessa hinkar kommer då att bli ditt ”Pensionssparande”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Jag håller på att läsa på lite om det nu .

  Tänkte på en annan liten dum fråga , jag tänkt att köra nybörjarportföljen , men ska man gå efter den med ombalanseringen 2019 , eller den från början ?

  Tycker man blir mer vilsen i allt detta desto mer man läser överallt .

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Michelle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Michelle!

Tidshorisonten är väldigt viktig då man fondsparar, detta för att veta vilken risk du kan ta.

Om tidshorisonten är under 10 år, så rekommenderar jag att du kollar över ”Nybörjarportföljen”.

Du skulle också kunna gå efter upplägget i Nybörjarportföljen och sedan ombalansera varje år efter regeln att: ”För varje år du kan avvara pengarna, så ska 10% ligga i aktiefonder”.
Så om du tänker dig att du ska spara i exakt 10 år, så börjar du med 100% aktiefonder, sedan varje år så sänker du innehavet i aktiefonder med 10%, så efter 1 år så har du 90% aktiefonder och 10% räntefonder, år två 80/20 också vidare.

Detta brukar vara ett bra sätt att justera risken!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej igen!

  Hur många fonder ska man ha när man ska lägga in 15 000 , och månadsspara 500 i månaden . Läste om nybörjarportföljen , men ska jag ha 4 fonder eller den med 7-10 ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Michelle
 2. Vit pil

  Du kan t.ex. lägga de 15 000 kr i de 10 fonderna och sedan ställer du in de 500 kr i månadssparande på de fyra fonderna i den förenklade varianten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-04 klockan 16:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂