Nybörjare i Finland / indexfonder?
Sök:

Nybörjare i Finland / indexfonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Linus Söderlund

ställde för sedan frågan: Nybörjare i Finland / indexfonder?

Hej, har följt med och läst dina artiklar ett tag och blir mycket inspirerad och har tagit till mig flera av dina råd. Tack för det!

Har sparat en tid i sparfonder med höga förvaltningskostnader (kring 2%), men har nu placerat om det mesta i indexfonder. Problemet är att utbudet på fonder överlag inte känns så stort på den finska marknaden, även på nordnet Finland. Indexfonder är väldigt svåra att hitta och speciellt de som du rekommenderar.

Nu undrar jag om indexfonder oavsett om de känns rätt obekanta och ratingen ligger på 3 på morningstar går att lita på om spartiden ligger någonstans över 15 år? Jag har nu delat upp mitt sparande mellan OP-världen (följer MSCI world), OP-europa och OP-nordiska länderna, och består till ca. 75 % av hela min portfölj. Det är inte jätte billiga, utan kostar i medel  0,4 % i förvaltningskostnader. Resterande del har jag i långa ränte fonder. Alla indexfonder har riskgraden 6, vilket känns rätt högt, men då har jag tänkt att eftersom pengarna får ligga kvar länge, har jag valt att ta risken. Hur tänker du kring det?

Min fråga är nu då när jag tänkt öppna ett sparande för mina barn på 2 och 4 år om jag skall följa samma indexfonder eller om jag skall ge mig ut på jakt på bättre alternativ? Har en lite större engångs insättning nu och fortsätter med en liten fortlöpande månadsinsättning. Jag har ju inte hunnit följa upp mitt eget sparande, är det då klokt att använda samma fonder? Spartiden är på över 15 år.

Sen en fråga gällande globalfonden som följer MSCI world, eftersom den täcker i huvudsak USA, Västeuropa och Australien. Är det lönt att själv göra fördelningen och även teckna en Asien indexfond för en begränsad del av portföljen? Hittar ingen hole world.

Jag använder min egen bank som förvaltare, vilket ytterligare begränsar fondmarknaden. Men eftersom jag inte har hittat en bra portfölj i Nordnet Finland, har jag valt att hålla mig kvar. Vi har inte alls lika stora möjligheter som i Sverige att välja mellan olika nät förvaltare. Är det dumt att begränsa sig till en banks fondalternativ?

Tack för din informationsbank!

 

Med vänliga hälsningar

Linus Söderlund

 

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Utan att veta exakt vilket utbud din bank i Finland har så beskrivs det i denna artikel hur man väljer en indexfond och vet att den är bra.  Förhoppningsvis kan du utifrån detta hitta bra alternativ.

Hur väljer och analyserar man en indexfond?

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Uppdatering:

Så här ser indexfonderna ut i Osuuspankki som är min finska bank:

https://uusi.op.fi/privatkunder/sparande-och-placering/fonder/alla-fonder?category=1370601548

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Intressant läsning Linus är nu också inne på att börja använda OP index fonder i Finland.

Någon av fondexperterna på forumet som har synpunkter hur man bör tänka vid placering i en fond som är relativt ny utan rating av Morningstar?

https://uusi.op.fi/privatkunder/sparande-och-placering/fonder/alla-fonder/op-varlden-index/

Fonden förvaltas som jag ser det av Northern Trust Global Investments Limited. Kanske den finns tillgänglig på andra ställen i världen med annat namn och mer historik?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Linus!
Jag är i exakt samma sits som dig. Hittar väldigt få bra indexfonder som nämns på den här sidan på Nordnet Finland. Plus att begränsningarna stryper åt ytterligare p.g.a. MiFID-regulationerna som kom på plats den 3 januari 2018. Är det någon där ute som har tips på indexfonder med låga avgifter för Nordnet Finland?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-27 klockan 16:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.