Nybörjare investera 500 000 kr
Sök:

Nybörjare investera 500 000 kr

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av T och J

ställde för sedan frågan: Nybörjare investera 500 000 kr

Hej,vi är ett par på 45 år som har 500 000 kr på vanligt bankkonto och tänker nu öppna ISK och investera i nybörjarportföljen.
Vi kommer framöver fortsätta köpa fonder för 10 000 kr/mån. Sparhorisonten är över 10 år,men vi kommer ev att sluta lägga in 10 000 kr/mån och/eller ta ut lite av kapitalet varje år om 5-10 år då vi kanske vill gå ned i arbetstid. Men det kan lika gärna bli så att vi fortsätter med sparandet.
Då vi är okunniga och bara har läst på denna sidan så undrar vi om det är klokt att investera hela summan nu med tanke på att börsfall ev väntar enligt nyheterna? Sedan vill vi att portföljen ska sköta sig själv utan att vi behöver göra något närmaste 10 åren! Funderar på om vi ska köpa 2,4 eller 7 fonder enligt förslag här på sidan? Eller kanske barnportföljen istället för nybörjarportföljen?
Har funderat på detta nu senaste halvåret och vill så gärna komma igång. Investerar gärna hela summan på en gång så det blir klart,är redo för det känslomässigt bara det är ett klokt beslut marknadsmässigt. Tusen Tack på förhand :)

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vill man slippa marknadsrisken kan man sätta in varje månad kontinuerligt så fångar man både toppar och dalar i börsen. Dock har ni lång sikt och har planerat att månadsspara så att lägga in den summa ni har direkt är ändå inte orimligt!

Gällande barnportföljen eller nybörjarportföljen så rekommenderas sikt på 10+ år för barnportföljen och 4-6 år på Nybörjarportföljen. Med tanke  på att ni eventuellt vill ta ut en del av pengarna om 5-10 år skulle jag nog rekommendera Nybörjarportföljen. En portfölj som, precis som ni önskar, sköter sig själv när du satt igång den. Sätter ni upp ett autogiro med månadsspar i utvalda fonder kommer ni inte behöva lägga mycket mer tid på det :)

 

Lycka till med sparandet!

Vänligen

Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tusen Tack för svar Elin :)
Då blir det en insättning av allt nästa vecka!

En till undran bara:
Om vi väljer nybörjarportöljen-tycker du vi ska välja förslagen här på sidan med 2,4 eller 7-10 fonder? Med tanke på den stora summan vi sätter in och sedan månadsinsättningarna,borde vi välja någon före det andra,också med tanke på att vi vill att det ska sköta sig själv?
Samma undran ifall att vi väljer barnportöljen-bör vi välja 1,2 eller 4 fonder eller den rekommenderade den 29 jan ,med 9 fonder? Tänker om det ”spelar någon roll” med tanke på just våra summor och om alla förslag sköter sig själv och kan ligga kvar i många år utan justering?
Vad hade du valt?
TACK!!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Så lite så, bara kul om man kan reda ut lite frågetecken! :)
  Om man väljer fler fonder så blir det än större riskspridning automatiskt men egentligen så är det redan stor riskspridning i de fonder Jan rekommenderar på bloggen. I detta inlägg skriver Jan om att det finns siffror på att runt 7 fonder är bra för maximerad avkastning och eftersom ni investerar större summor så kan det vara att rekommendera. I inlägget föreslås specifika fonder ni kan kika på.
  https://rikatillsammans.se/fondportfolj/nyborjarportfoljen-balanserad-fondportfolj/

  Så för att sammanfatta: med de stora summor ni sparar så kan fler fonder vara att föredra, oavsett om ni väljer Nybörjarportföljen eller Barnportföljen.

  Vänligen
  Elin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-11 klockan 10:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.