Nybörjare - Långsikt
Sök:

Nybörjare – Långsikt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nicklas

ställde för sedan frågan: Nybörjare – Långsikt

Hej!

Jag undrar om jag gör bort mig helt här i mitt sparande. Här är hur jag sparar i procent.

50% i Avanza Global

30% i Swedbank Robur Ny Teknik A

15% i Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige

5% Swedbank Robur Access Asia

 

Mitt mål är långsiktigt sparande och jag har en viss risk tolerans.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Swedbank Robur Ny Teknik bör du plocka bort. Dyr. Begränsat till en bransch och det mesta av pengarna sätts i lilla Sverige, så man får dålig riskspridning (om det går dåligt för just ny teknik eller Sverige så slår det hårt mot fonden). De tidigare förvaltarna hoppade av nu i november, så du köper inte ens in dig i deras kunskaper längre.

Sen finns ju hela diskussionen om aktiv vs passiv förvaltning. Är det värt att betala dyra förvaltningsavgifter? Hur många aktiva fonder går egentligen bättre i framtiden än vad de billiga indexfonderna gör? På Avanza har du till exempel fonden PLUS Småbolag Sverige Index som kostar en tredjedel av Swedbank Robur Småbolag Sverige varje år. Visst, de har inte riktigt samma innehav (kolla själv på Morningstar), men de jämförs mot samma index där ingen vet om Robur kommer gå bättre på sikt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Skulle du säga att denna indelning av mitt sparande är smartare? Borde jag ta till en fond som har U.S.A. och Nordamerika i focus?

  60% i Avanza Global

  20% i Plus Småbolag Sverige

  15% i Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige

  5% Swedbank Robur Access Asia

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicklas
 2. Vit pil

  Hej!

  Viktigt som Emil påpekar om Ny Teknik, är att förvaltarna har lämnat.
  Detta är de viktigaste när man väljer en aktivt förvaltad fond, att veta vilka som förvaltar fonden och deras historiska förvaltningshistorik (Trackrecord).

  Tror man inte på att förvaltarna ska slå index, så finns det ingen anledning att lägga något i deras förvaltning. Så kolla över om du vill ha pengar i deras fond, annars finns det billigare indexfonder att välja.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-14 klockan 22:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.