Nybörjare med pengar att placera
Sök:

Nybörjare med pengar att placera

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anonym

Den här artikeln publicerades 2017-10-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Nybörjare med pengar att placera

Hej! Jag är 17 år och är väldigt intresserad av ekonomi men har aldrig kommit i kontakt med aktie-/fondvärlden. Jag har för tillfället ett belopp sparat på cirka 80 000 kronor som jag vill ska växa. Dock har jag en del frågor kring mina framtida placeringar.

För det första, är det Avanza eller Nordnet som är de man bör registrera sig hos, eller finns det till och med andra mer fruktsamma aktörer? Vilken föredrar och rekommenderar ni?

För det andra, undrar jag vad som innebär när jag placerar en summa pengar i en aktie eller fond? Kan jag ta ut dem till mitt ”vanliga bankkonto” när som helst? Om inte, när kan man det? Och hur fungerar det stegvis från att man placerar en summa i en aktie eller fond tills det att man tar ut pengarna igen?

Till sist vill jag ha lite tips på fonder där risken är låg samt där målet är att ha som högst avkastning om 3, 5, 10 respektive 50 år ungefär, med andra ord lite av vardera. Gärna med några kommentarer hur man på eget vis generellt sett kan föra resonemang kring val av olika typer av investeringar.

Uppskattar enormt om någon kan hjälpa mig, gärna också med tillägnade råd och saker som är bra att tänka på. Är som sagt ny i denna ”värld” och blir glad av alla sorts förklaringar som ges.

Tack på förhand!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

För det första, är det Avanza eller Nordnet som är de man bör registrera sig hos, eller finns det till och med andra mer fruktsamma aktörer? Vilken föredrar och rekommenderar ni?

Ja, jag sticker ut näsan och påstår att det är Avanza eller Nordnet man ska ha. Jag känner inte till någon annan som generellt är lika bra som någon av dessa två.

Det kostar inget att ha ett Investeringssparkonto, så man kan öppna konton hos båda ifall att man vill se hur det ser ut på insidan.

Jag har konton hos båda, men föredrar Avanza. Jag tycker mig se att Jan Bolmeson som driver Rika Tillsammans föredrar Nordnet.

Om du vill läsa om för och nackdelar med Avanza jämfört med Nordnet är det nog enklast att söka på nätet.

https://encrypted.google.com/search?hl=sv&q=avanza%20vs%20nordnet

Båda är dock mycket bra jämfört med de flesta andra alternativ. Att jag föredrar Avanza beror nog främst på att deras IT-miljö känns mycket modernare. Nordnet känns 10 år gammalt. Även Avanzas mobilapp är bättre.

Det finns dock saker som jag retar mig på hos Avanza. Lånevillkoren är sämre än hos Nordnet (kanske av omtanke om mig som investerare, fast rent objektivt är de fortfarande ganska bra), och Avanza hanterar utländsk källskatt på ett sätt som jag inte gillar, där man ”solidariskt” blandar ihop olika investerares återbetalningar eftersom man inte förmår driva tillbaka riktigt all källskatt. Dessa två brister stör man sig bara på om man vill belåna portföljen eller om man placerar pengar direktinvesterade i utländska värdepapper som ger utdelning. Trots detta har jag ändå valt Avanza som mitt huvudalternativ.

För det andra, undrar jag vad som innebär när jag placerar en summa pengar i en aktie eller fond? Kan jag ta ut dem till mitt ”vanliga bankkonto” när som helst?

Nästan. Du måste först sälja aktien, och det kan du göra alla börsdagar, förutsatt att det finns någon som vill köpa den. Sedan tar det ett par likviddagar innan aktieaffären är fullständigt genomförd, och sedan är det bara att begära överföring av pengar till ditt vanliga bankkonto, vilket bör ta någon dag.

Vad gäller försäljning av fonder tar det någon eller några dagar innan pengarna dyker upp på Investeringssparkontot. Olika fonder är olika långsamma på detta.

På Avanza ser man beräknad tid under Handelsinformation till höger på respektive värdepappers sida. Exempelvis för Spiltan Aktiefond Investmentbolag:

Stopptid
13:00
Affärsdag köp
Samma dag
Affärsdag sälj
Samma dag
Syns på kontot köp
Nästa dag
Syns på kontot sälj
3 dagar

Tolkningen av den informationen är att du måste lägga en köporder på fonden innan klockan 13, annars genomförs köpet nästa börsdag. Köp och sälj genomförs samma dag (om du begärt det innan klockan 13), och informationen om köpet syns på kontot dagen efter, men det tar tre dagar för en försäljning att visas.

Om man öppnar konto på Avanza eller Nordnet vill du med största sannolikhet ha ett Investeringssparkonto, ISK. Det är skattefritt att ta ut pengar från ett ISK, men du betalar däremot lite skatt när du sätter in pengar på kontot, så därför försöker man undvika att hålla på att ta ut/sätta in pengar alltför mycket. Den stora fördelen med ISK är att du kan köpa och sälja hej vilt med de tillgångar du har på ditt ISK utan att det utlöser skatt. Du betalar istället en schablonskatt för det genomsnittliga innehavet vid början på respektive kvartal, oavsett om du gått med vinst eller förlust.

Och hur fungerar det stegvis från att man placerar en summa i en aktie eller fond tills det att man tar ut pengarna igen?

Oj. Här går det att skriva hur mycket som helst, men jag försöker vara lite summarisk.

Du sätter in pengar på ditt ISK. Du kan antingen köra den långsamma vägen och skicka pengar till Avanza eller Nordnet med en banköverföring, och då är pengarna tillgängliga på ditt ISK inom någon bankdag. Eller så kan du göra en direktinsättning med Trystly hos Avanza eller Swish hos Nordnet, och då är det frågan om sekunder eller minuter innan pengarna är framme.

Sedan letar du upp fonden eller aktien du vill köpa och trycker på köp. För vanliga fonder matar du in ett belopp i kronor, och för aktier måste du tala om hur många du vill köpa och hur mycket du är beredd att betala. Om du inte vill betala tillräckligt mycket är det ingen som vill sälja aktien till dig. Fonderna går alltid att köpa.

Aktierna dyker sedan upp på ditt konto omedelbart, medan fonderna dröjer på det sätt jag skrivit ovan.

När det är dags att sälja gör du på motsvarande sätt men trycker på sälj. För vanliga fonder matar du in hur många procent av ditt innehav du vill sälja, och för aktier hur många och till vilket pris du vill sälja. Om du anger ett för högt pris är det ingen som vill köpa av dig.

Förändringen i antal aktierna syns sedan direkt på ditt Investeringssparkonto, medan fonderna dröjer på det sätt jag skrivit ovan.

Sedan går du till Avanzas / Nordnets meny för att begära uttag till sitt vanliga bankkonto, och så får du pengarna efter någon dag.

Jag rekommenderar Avanza Akademin där du kan läsa om handel med bland annat aktier och fonder. Informationen bör bara användbar även om du väljer att spara hos Nordnet.

https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin.html

Till sist vill jag ha lite tips på fonder där risken är låg samt där målet är att ha som högst avkastning om 3, 5, 10 respektive 50 år ungefär, med andra ord lite av vardera. Gärna med några kommentarer hur man på eget vis generellt sett kan föra resonemang kring val av olika typer av investeringar.

En bra start att börja läs är här, där Jan Bolmeson presenterar sina tre portföljer med ett antal variationer:

Mina fondportföljer 2017 | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej, tack för dina fantastiska svar, det kommer att hjälpa mig.

  Men jag undrar lite över schablonskatten. När betalas den? Är det samma skatt som man betalar varje kvartal även om man gått med vinst eller förlust? Vilka fler skatter/utgifter förekommer/kan förekomma när man har ett ISK?

  Tack på förhand.

  Med vänliga hälsningar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym
 2. Vit pil

  Hej Anonym! Schablonskatten dras automatiskt, det kommer du se på din deklaration. Ja, det stämmer att skatten dras oavsett om man ligger på plus eller minus. Om man skulle köpa t.ex. utländska aktier är det en källskatt som tillkommer, men satsar du på fonder är det inget du behöver oroa dig för.

  Hälsningar
  Elin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-14 klockan 16:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂