Nybörjare med stort belopp att placera
Sök:

Nybörjare med stort belopp att placera

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joel

Den här artikeln publicerades 2017-05-16 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Nybörjare med stort belopp att placera

Hej Jan,
Fantastisk blogg måste jag säga :) Har läst många av dina artiklar sedan jag hittade din blogg, samt köpt din vän Tobias bok ”Vägen till din första miljon” som jag tänkt läsa om kvällarna.

 

Min fråga:

Jag har nyligen köpt ett hus där jag är ganska högt belånad (medvetet).

Och vill istället placera mina sparade pengar ( mellan 1-1,5milj ) samt försöka månadsspara mellan 10 – 15 000kr per månad med en horisont på ca 15år (med en tanke att om 15år kommit upp i ett sådant belopp att kunna leva mer eller mindre på avkastningen) Typiskt ”pengamaskintänk” :)

Tanken är att öppna ett ISK och placera beloppet 1-1,5milj under säg 1års tid (köpa lite då och då), samt att jag månadsvis eller kvartalsvid köper för de 10-15 000kr som jag sparar per månad.
Skulle du säga att ditt alternativ ”Rikatillsammans-portföljen” är klockren för mig?

 

Skulle jag ligga på en årlig avkastning på säg 6% så skulle jag enligt din ränta på ränta kalkylator (med 1,2milj kronor instoppade, samt 10 000kr månadssparande) ha följande:

”Efter 15 år har du ett kapital på 5 618 900 SEK tack vare ränta-på-ränta effekten. ”

Och att sedan kunna leva på 6% avkastning på drygt 5,6milj = 337 134kr skulle för mig fungera fint.

Åter igen tack för en trevlig blogg!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Låter ju bra. Då hade du alltså tänkt sälja andelar och gram guld varje år för att kunna leva på detta?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej, Jan TACK för din fantastiska osjälviskhet att dela med dig av dina kunskaper.
Du har fått mig att gå från den odrägligt dyra och värdelösa Pensionsförvaltaren och flyttat över mitt pensionspar till fonder hos Nordnet. har nu ett annat tacksamt bekymmer, har äntligen lyckats lösa en utländsk K-försäkring som var i ( GBP) och vill nu göra ngt liknande ”Nybörjarportföljen” har konto och fondsparande redan hos Nordnet men har för avsikt att sätt in ca 2 milj som engångsbelopp.
det som slår mig mest som hållit på med affärer hela mitt liv är att nästan ingen talar om valutaflukturering. Ja, jag bor i Sverige och är 55 år men har kanske tänkt att bli ”flyttfågel” när barnen klarar sig själva. och då är det ju Euro eller Dollar som gäller och dyker den Svenska kronan gentemot dessa valutor så blir värdeutvecklingen det minsta bekymret.
1. hur tänker du där ?
2. fungerar nybörjarportföljen bra även för engångsinsättning ?
3. Har även en on-line bank i Schweiz stand-by (efter tips här en gång i tiden ?) som skulle kunna ha / investera i den betydligt starkare Swiss-francen, men då funkar ju inte Nordnet
4. Guld, jag missade den stora raketen för guld då jag inte fått ut K-förs, lite sugen på iShares eller ETFS Physical Swiss Gold (SGOL), Råvaror som guld känns som överkurs för en nybörjare…eller ?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-16 klockan 14:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.