Nybörjare pengamashin och frihet 2019
Sök:

Nybörjare pengamashin och frihet 2019

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tina

ställde för sedan frågan: Nybörjare pengamashin och frihet 2019

Hej Jan och tack för en fin och inspirerande blogg med portföljförslag. Jag undrar om jag gör bort mig helt här i mitt sparande. Här är hur jag sparar i procent.

Länsförsäkringar Fastighetsfond A  15%

Pacific Precoius 5%

Handelsbanken råvarufond 10%

AMF Räntefond lång 20%

Spiltan räntefond Sverige 10%

Avanza Global 20%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag 20%

 

Mitt mål är långsiktigt sparande 10+.

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag tycker att Länsförsäkringar och Handelsbanken är för dyra, även så har du mycket Sverige med både Fastighetsfonden och Investmentbolags fonden.

Jag tycker att du ska ha lite mera globalt och inte mer än 20% i Sverige för att sprida ut risken.

Eftersom det handlar om mer än 10 år du vill förvalta pengarna så är det lite mycket räntor, så länge du kan avvara pengarna i över 10 år så tycker jag att du kan ha 100% aktiefonder, eller 90% aktiefonder och 10% räntor.
På 10 år så har börsen inte gått minus, förutom ett undantag som är under depressionen på 30-talet.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.



Den här artikeln publicerades 2019-01-10 klockan 11:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.