Nybörjare pensionssparande och nybörjarportföljen
Sök:

Nybörjare pensionssparande och nybörjarportföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lovisa

ställde för sedan frågan: Nybörjare pensionssparande och nybörjarportföljen

 

Hej,

Jag är helt ny på det här med sparande/investering men tack vare den här bloggen har jag nu åtminstone lite mer koll än innan och jag har just öppnat ett investeringssparkonto på Nordnet.

Jag vill komma igång med sparande både till pensionen och för att eventuellt kunna köpa lägenhet om ca fem år. Jag vill följa globala barnportföljen för mitt pensionssparande och nybörjarportföljen för mitt mer kortsiktiga sparande. Men först har jag några frågor som jag hoppas att jag skulle kunna få hjälpa med.

  1. Principen att man ska spara minst 10% av sin inkomst: jag antar att det jag sammanlagt sparar i globala barnportföljen och nybörjarportföljen då borde vara minst 10% av min inkomst? Borde jag även ha något annat sparande (förutom buffert)?

 

  1. När det gäller pensionssparande i globala barnfonden: Hur mycket bör jag minst spara per månad? Jag blir 34 i år.

 

  1. Om jag vill spara mer etiskt, vilka fonder skulle jag då kunna välja för globala barnportföljen som motsvarar någon eller flera av de förslag som finns?

 

  1. När det gäller nybörjarportföljen: Hur mycket av mina sparpengar (närmare 240.000) bör jag sätta över dit? Allt förutom buffert, eller borde jag sätta över en del i globala barnportföljen också?
    Jag har dem nu på ett vanligt sparkonto på Ikano bank med 0.20% ränta…

 

  1. Tar gärna emot tips på mer etiskt sparande för nybörjarportföljen också!

Tack för en bra sida!

Vänliga hälsningar,

Lovisa

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Härligt att du vill komma igång!

1: Ja, du kan tänka 10% av inkomsten fördelad på de olika sparanden. Buffert, pension och spar på längre sikt fångar upp rätt mycket. Om du t.ex. vill resa eller något liknande på kortare sikt så skulle du kunna lägga till det.

2: Eftersom du har ett mål i bostadssparandet så kan du lägga fokus på det även om pensionssparande också är viktigt. Det finns ingen regel på hur mycket man ska spara till pensionen så där kan du känna efter lite. Hur mycket behöver du spara för att ha råd med att köpa boende om några år?

3: Vill man hitta fonder med mer etisk inriktning så kan man kika på morningstar.se. Där kan du söka upp fonder som har etisk inriktning, se bara till att förvaltningsavgiften inte drar iväg. Exempelvis SPP har en etisk inriktning på samtliga av sina fonder vet jag. SEB Etisk Globalfond finns på Jans lista över årets bästa fonder också.

4: Du skulle kunna sätta av det mesta av pengarna till sparandet till boende och resten, utöver buffert såklart, på Barnportföljen. Förslagsvis kan du kika på vad de boenden du är intresserad av kan tänkas kosta och kolla på hur mycket du tror att du kommer kunna sätta av utöver det du redan har sparat till dess.

Lycka till!

Vänligen

Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-19 klockan 14:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.