Nybörjare - redan ”gammal”
Sök:

Nybörjare – redan ”gammal”

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: Nybörjare – redan ”gammal”

hej,

jag har nyss hittat din blogg, podd och youtube kanal och gillar det jättemycket.

Men – jag är i grunden en ganska oekonomisk person eller har iallafall levt så stor del av livet. Vill ändra på det men har inte lyckats än. Så om man delar upp min situation i plus och minus är de två plusen jag kan komma på att

– jag har en relativt bra lön (cirka 35 000 netto) sedan några år tillbaka, och har trots stora utgifter egentligen möjlighet att spara istället för att tex äta ute så ofta osv. I några år till har jag ju också ytterligare inkomster i form av barnbidrag o underhåll. Efter fasta utgifter (allt utom mat, kläder, nöjen, resor, barnes fickpengar mm) så brukar jag ha cirka 18-25 000:- kvar.

– jag har hyresrätt och därmed ganska låg månadskostnad på boendet

på minussidan ligger att jag har två blancolån på totalt ca 410 000:- i skuld till drygt 5% ränta (det stötte på 5 det lägre på 5,5)

jag har inget sparande alls. Har ibland lyckats spara ihop mellan 10-50 tusen men har då ofta gjort en dyrare resa med barnen osv. Är också ensamstående med två tonårsbarn och får lägsta underhållet från FK.

Jag har de senaste åren tänkt att jag inte skall börja spara förrän jag amorterat av blancolånen, men det har bara resulterat i att jag gjort varken det ena eller andra. Så här till min fråga;

jag tänker efter att ha hittat din blogg osv att jag kanske ändå ska göra både och. Även om räntan på 5% talar för enbart amortering så överväger jag att spara tex 1000:- /mån, extra amortera 1000:- och buffertspara 7000:- tills jag har en buffert på ca 50 000:-. Sedan tänkte jag lägga 2000:- spar och resten amortering tills blancolånen är borta.

Men ett annat minus är att jag redan är 46 år. Många spartips bygger på väldigt långt sparande och jag blir osäker på var och hur jag börjar. Det är ju inte så stora pengar till en början, så jag vill bara hitta ett enkelt sätt att spara 1000kr /mån till att börja med, tills jag har lärt mig mer och tills jag amorterat ner blancolånen.

Denna blogg verkar superbra och man blir väldigt sugen på att börja spara men det är så mycket info så jag blir lite överväldigad, därav tips om enkelt sätt att bara komma igång.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Malin!

Jag tycker att du har gjort det bra att analysera din situation och kommit fram till dina brister.

Det här ska vi kunna vända på och få dig till att börja spara för din framtid!

Det är inget stort minus att du är 46 år, du har lång tid kvar till den vanliga pensionsåldern på 65 år (19år), tills dess kan du få ihop ett riktigt bra sparande!

Du har låga fasta avgifter som du säger, men såklart två barn att försörja. Men om du kan spara 8000kr varje månad som jag förstår det, så är det riktigt bra! En måttstock jag brukar använda är att du ska spara 10% av din nettolön långsiktigt, detta ger dig en bra grund att stå på.

Jag tycker absolut att du kan amortera och spara samtidigt, däremot så skulle jag ha amorterat lite mera då räntan ändå är 5%, så en del av buffertsparet till amorteringen.

Lyssna på detta podd avsnittet om ”fyra-hinkar-strategin” som Jan pratar om, detta kan ge dig en fingervisning på hur du skulle kunna lägga upp ditt sparande! https://www.youtube.com/watch?v=EfHZd58cS_s

Nu till det som är roligt! Fondsparande!

Den långsiktiga portföljen som du har tänkt att lägga upp bör bestå av 100% aktier, eller i alla fall 90% aktier och 10% räntor, alltså en 100/0 eller 90/10 portfölj.

Ett ISK konto på en nätmäklare som Avanza eller Nordnet är att föredra, sedan tycker jag att du ska läsa lite om Globala Barnportföljen som Jan har skrivit en artikel om. Detta kan visa dig hur du lätt kan bygga en egen fondportfölj med låga avgifter.

Läs och återkom om du har några fler frågor!

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack så jättemycket för dina kommentarer och synpunkter! Jag har tittat på dessa lite, men som jag sa är det så mycket info så det blir lite ”tilt” i min skalle :)
  Jag tyckte tex att detta med en App som tex Lysa eller Opti kanske skulle passa mig, göra det enkelt osv. Går det att kombinera med tex ISK i Avanza eller är det olika saker?
  En annan osäkerhet jag har är om det är dumt att överhuvudtaget spara i något annat än ett vanligt sparkonto nu när alla verkar vänta på börskrasch. Borde man bara stoppa pengarna på något sparkonto (som inte är för lätt att komma åt) och sedan flytta över vill något som tex Barnportföljen eller likande efter att kraschen har kommit?

  Ja du hör att jag är fullständigt vilse i detta, men något vill jag göra iallafall. Man vet ju aldrig hur länge man kan behålla en så bra lön som jag har idag, så oerhört dumt att jag inte börjat spara för länge sedan (men ingen ide att piska sig för gamla synder osv)
  Bara en sista input om någon har tid. Ibland är det bra att få andras reflektioner. Men om man som jag har totala nettoinkomster på 45 000 (med lön o bidrag inkluderat) och fasta utgifter på 21- 22 000, vad tycker ni andra är rimligt att kunna spara (alltså både i form av extra amortera, buffert och annat spar) av detta??
  Jag brukar tänka att ca 10-12000 borde räcka till rörliga utgifter för 3 personer, dvs mat, kläder, fritidsaktiviteter, bränsle (ca 1000) och fickpengar. Har ni några synpunkter på det?

  Tack igen – och tack för en superbra blogg och community, har en del att läsa i helgen!!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 2. Vit pil

  Förstår det, mycket att sätta sig in i!
  Absolut är Lysa eller Opti ett alternativ för att göra det lättare, jag skulle rekommendera Lysa isåfall!
  Det du gör är att det blir ett ISK hos Lysa (som jag har förstått det), sedan sparas allt där, så det kommer ligga hos Lysa och inte Avanza.

  Att förutse en krasch kan ingen göra. Så att spekulera i detta tycker jag inte är ett val.
  Så börja spara nu och vid en eventuell nedgång så fortsätter du spara och köper billigare.

  Det är person till person hur mycket man kan spara, men om du har fasta utgifter på ca 22000kr och sedan kostnader för er 3 på 12 000kr, som jag tycker är ganska rimligt om man har bil mm, absolut kan man säkert slimma det lite men det är upp till dig om du vill försöka göra det.

  När du väl börjar få bort lite av dina lån så kommer du kunna spara mer, men försök slimma lite om det går och amortera på dina lån samt spara lite långsiktigt.
  Men det är ändå en bra summa du kan lägga på amortering och sparande, så kör på och försök vara lite strikt med dig själv att du inte rör dom långsiktiga pengarna. Dessa ska vara just långsiktiga!

  Lycka till!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-16 klockan 20:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂