Nybörjare som vill börja spara
Sök:

Nybörjare som vill börja spara

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elin

ställde för sedan frågan: Nybörjare som vill börja spara

Hej!

 

Jag har just nu ett ISK konto hos Nordnet där jag har haft 400:- och ”lekt” lite med, allt för att testa och se vad som händer. Jag har haft pengarna fördelade såhär:

AMF Räntefond låg – 100:-

Länsförsäkringar global indexnära- 200:-

Spiltan Aktiefond investmentbolag – 300:-

Det jag vill göra nu är att månadsvis börja spara 2000:- via Nordnet, jag vill spara på lång sikt, minst 5 år gärna uppemot 10-20 år så länge inget oförutsett händer. Jag är totalt oerfaren och orolig, vill spara relativt säkert men ändå känna att det sker lite med pengarna utan att jag behöver göra speciellt mycket.

Vad skulle du/ni rekommendera?

Super tacksam för svar,

Elin

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

På så lång sikt kan du skippa räntefonden

Kör på med

60% Global

10% Småbolag Sverige

10% Småbolag Global

10% Emerging markets

10% Spiltan Aktiefond investmentbolag

 

Titta även på Jans portfölj och ta efter den. Har du lång sikt på sparandet kommer du med stor sannolikhet att få ut bra med avkastning.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Enklast vore att månadsspara 100% i en globalfond. T.ex. Avanza Global eller LF Global Indexnära. Krångla inte till det. Resten (buffert) på sparkonto med insättningsgaranti.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I och med att du skriver att du är ”orolig och oerfaren” tycker jag absolut att du ska ha en viss mängd räntefonder i din portfölj (10-20%). Om din sparhorisont är 5 år hade jag ökat andelen räntor lite till.

Att maximera avkastning handlar om så mycket mer än att välja effektivaste fonderna. Jag skulle säga att det viktigaste är att lära dig hur du fungerar psykologiskt. Att hitta en nivå där du själv känner dig relativt trygg och undviker panikbeslut. Dit når du genom att vara länge på börsen och vänja dig vid att det gungar. Helt enkelt träna bort din sjösjuka.

Börja hellre med en lite för försiktig portfölj. Om ett år kan du se över den och ändra fördelningen. Då kanske det också har klarnat om pengarna är för 5 eller 20 års sikt.

Lycka till och grattis till bra beslut att börja månadsspara!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En sparhorisont på 20 år… 90% global indexfond och 10% räntor.

Det är det upplägg som många professionella investerare rekommenderar.

En del kör med 100% aktiefonder men rent mentalt är det faktiskt till en hjälp att ens portfölj presterar lite bättre än de som har 100% aktiefonder. Även om skillnaderna inte är väldigt stora.

Och ju närmare sparhorisontens slut desto mer bör du sälja av för att antingen ha det som cash eller mer räntefonder.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Elin!

Läs gärna lite artiklar här på bloggen för att komma igång med ditt sparande:

”Fyra-Hinkar-Strategin”
”Globala barnportföljen”
”Nybörjarportföljen”

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-10 klockan 16:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.