Nybörjare - var börjar jag?
Sök:

Nybörjare – var börjar jag?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ida

ställde för sedan frågan: Nybörjare – var börjar jag?

Hej,

Är väldigt ung och vill gärna sätta mig in i hur pengar ”fungerar”. Tyvärr så utgår den informationen jag hittar från att man har kunskap om ekonomi sen tidigare. Undrar därför om det finns någon artikel här som jag har missat, en bok eller någon annan källa som tar upp och förklarar alla begrepp mm. Tex. Hur fungerar ränta? Är det per år eller månad eller något annat? Hur fungerar avkastning? Vad är amorteringar? Tillgångsallokering?

Tack på förhand!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag brukar tipsa om ”Goda råd om fonder, sparande och pensioner” av Pia Nilsson. Den är inte heltäckande men en bra byggsten. Väldigt pedagogisk i text och layout.

Ett annat tips är ”Så kan alla svenskar bli miljonärer” av Per H Börjesson. Korta kapitel om olika ämnen.

Du kan även titta på ”enkel-ekonomi.blog” som jag skapat för nybörjare.

Klicka även runt på Rika Tillsammans och googla det du inte förstår. Jag har själv gått från noll koll till bra koll genom ihärdigt ”pluggande” de senaste åren. Lycka till.

/Kim

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Ida!

Roligt att se att det finns intresse där ute. Jag vet inte hur ung du är, men detta visar än en gång att hushållsekonomi, eller privatekonomi, borde vara ett ämne i skolan.

Ränta är kul och egentligen ganska enkelt. Ränta uttrycks alltid (vad jag känner till) som årsränta. Ränta är priset för att lån.

Det finns något man kallar för effektiv ränta och det är räntan + samtliga avgifter man betalar.

Säg att du lånar 1200:- till 10% ränta och du ska betala tillbaka detta under ett år. Det totala beloppet som banken får tillbaka är 1120:-. För att veta hur mycket du ska betala per månad använder vi följande formel:

(AktuellSkuld * AktuellÅrsränta)/12månader=RäntaAttBetalaPerMånad
(1200*10%)/12=10

Den ränta du ska betala per månad är alltså 10:-. Om du kommer överens med banken om att du ska betala tillbaka lite varje månad av det belopp du lånar så kallas det amortera, alltså betala av lånet, delar du lånebeloppet på antalet månader ni kommit överens om. I exemplet ovan ska du betala tillbaka 1200:- på ett år, alltså 100:- per månad. Amorteringen + räntan ger då en månadskostnad första månaden på 110:-. Månaden efter beräknas räntan på återstående skuld.

Om banken sedan lägger på en faktureringsavgift på 10:- per månad så får du en effektiv ränta på ca 20%. Detta missar man ofta vid avbetalningsköp där det står 0% i ränta och sen tillkommer uppläggningsavgift och aviavgift.

Nedan ett exempel på ett lån med 10% i årsränta.

(AktuellSkuld * AktuellÅrsränta)/12månader=RäntaAttBetalaPerMånad+AmorteringsbeloppPerMånad=TotaltAttBetalaDenMånaden

Månad 1:
(1200*10%)/12=10+100=110:-

Månad 2:
(1100*10%)/12=9,16+100=109,16

Månad 3:
(1000*10%)/12=8,33+100=108,33

.
.
.

månad 12:
(100*10%)/12=0,83+100=100,83

Exemplet ovan illustrerar det man kallar rak amortering, alltså att du betalar tillbaka lika stort belopp varje månad och då sjunker räntan som ska betalas månaden efter.

Det är detta man vill komma åt i bolånesammanhang när man säger att man ska amortera på sina lån för att minska sina kostnader. Man vill alltså minska skulden så att räntan man ska betala varje månad sjunker.

Samma princip gäller om du lånar ut pengar till banken. Om de har 10% i ränta så får ju du 100:- om de står där i ett år. När året är slut kapitaliseras räntan, dvs du får räntan insatt på ditt konto och kan ta ut dem, eller låta dem sitta kvar för att växa mer. Det sista kallar vi ränta-på-ränta. Så, om du då låter de 1100 kronorna sitta kvar året efter så kommer du få 10% i ränta på 1100:-, vilket i slutet av det året ger dig 1210:-. Året efter 10% på det osv.

Detta är grunderna i ränta/amortering.

Läs mer om ränta och amortering här:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Amortering

https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A4nta

https://sv.wikipedia.org/wiki/Effektiv_r%C3%A4nta

Hoppas detta ger lite hjälp på vägen.

Och, stortlycka till med ditt sparande!

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-04 klockan 00:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.