Nybörjarfråga om Lysa 90/10-fördelning och hur det följer Morningstar Global Markets index
Sök:

Nybörjarfråga om Lysa 90/10-fördelning och hur det följer Morningstar Global Markets index

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henrik

ställde för sedan frågan: Nybörjarfråga om Lysa 90/10-fördelning och hur det följer Morningstar Global Markets index

Hej!

Jag är nybörjare på området men har följt den här bloggen ett tag och startade i somras ett pensionssparande på Lysa för mig och min fru med 90/10-fördelning på lång sparhorisont med insättning på 10 000 varje månad. Den har nu hållit på ett par månader och det som slår mig är att den väldigt precist följer Morningstar Global Markets (SEK) i sin utveckling hela tiden men ligger 5-6% under det indexet. Är det förväntat beteende att den ligger konstant 5-6% under ett annat index? Jag är själv programmerare så i min värld tänker jag mig att en algoritm i så fall borde arbeta för att nå samma utveckling som andra index som finns att jämföra med, men jag kanske tänker fel i hur Lysas algoritmer funkar?

Tack på förhand!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Indexet är 100/0 och din portfölj är 90/10. Så länge räntefonderna ger lägre avkastning än aktiefonderna så kommer din portfölj att ha en lägre avkastning än index. Sedan stämmer aktieinnehavet inte 100% överens med indexet heller, men det är nog tillgångsfördelningen som gör störst skillnad.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej,

  Lysas investeringsfilosofi innebär att förvaltningens resultat kommer vara förknippad med marknadsutvecklingen. Du kan jämföra utvecklingen mot flera relevanta jämförelseindex som
  t.ex. Morningstar Global Markets eller FTSE All-World Index.

  Alltså får du en portfölj där utvecklingen, kommer att ligga i linje med marknadsutvecklingen. Sedan är det som P.B. säger att, så att har man även ränteplaceringar, så blir det att avkstningen blir lägre eftersom att vår ränteportfölj ska fungera som ett skydd vid marknadsnedgång på börsen. Eftersom räntor är mindre riskfyllda och har en lägre risk.

  Läs mer här: https://lysa.se/whitepaper

  God fortsättning.

  Allt gott nu!

  Bästa hälsningar, John på Lysa!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  John

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-29 klockan 23:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.