Nybörjarfråga! Skatt vid insättning..
Sök:

Nybörjarfråga! Skatt vid insättning..

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björne

ställde för sedan frågan: Nybörjarfråga! Skatt vid insättning..

Hej!

Detta må vara en rejäl nybörjarfråga, men trots detta så tycks jag ha svårt att finna något vettigt svar på den..

Jag har förstått att när man flyttar över pengar från en aktie/fonddepå till ett ISK så ses den överföringen som ’vinst’, och således beskattas detta belopp med 30%.

Men hur ser det ut vid en insättning från ett sparkonto till ett ISK? Måste man skatta 30% även på en sådan insättning??

Ex.

Om man vill ta 100 000 från sitt sparkonto och sätta in detta på ett ISK, måste jag betala 30 000 i skatt då?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nej. På sparkonton betalar man vinstskatt på räntan varje år, om du har någon ränta överhuvudtaget. Det blir alltså ingen vinstskatt på uttaget från sparkontot.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Björne!

När du för över pengar från en aktie & fond-depå så blir det inte direkt 30% skatt.
Det du skattar på är den vinst i eventuella fonder du har sålt på det kontot, säg att du har köpt 100 000kr i fonder för några år sedan på en AF-depå som har gått upp till 130 000kr, då beskattas du vid försäljning på den vinsten du har gjort. Alltså 30 000kr *0.3 = 9000kr kommer du få betala i skatt året efter i deklarationen.

Sedan gör du en direktinsättning från din AF-depå till ett ISK, då blir du beskattad på hela schablonbeloppen (0.453%). 130 000 * 0.00453 = 588.9kr

Vid nästa års deklaration så kommer du få betala 9588.9kr i skatt på din flytt.
Detta kommer du däremot att tjäna in under en lång tidshorisont, läs gärna denna artikeln om just detta ämnet!

Däremot som i ditt fall, att du för direkt in från ett sparkonto till ISK, så betalar du endast schablonbeloppet på 0.453% av kapitalet du väljer att sätta in (453kr per 100 000kr).

Hoppas du har förstått lite mera nu!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-26 klockan 09:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.