Nybörjarfrågor om Nybörjarportföljen
Sök:

Nybörjarfrågor om Nybörjarportföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pontus Mehtomaa

ställde för sedan frågan: Nybörjarfrågor om Nybörjarportföljen

Hej, vilken otroligt användbar sida ni har! Så glad över att jag hittade hit, ni gör ett grymt jobb!

Nu är det så att jag har tänkt månads spara till ett framtida boende ca 5 år framåt i tiden.

Nybörjarportföljen finner jag lockande, olika intressanta förslag har nämnts om hur man kan dela upp sitt sparande. Min ålder är 25 år, enligt ett förslag ni har nämnt kan jag investera 75% i div aktier, 25% i olika sparkonton med en aningen högre risk än den klassiska 60/40.

Nu till min fråga är detta ett rimlig sätt för mig att spara 75/25 när det kommer till något så viktigt som en bostad, eller bör jag hålla mig till 60/40?

Ni nämner att man ska ha som tumregel att spara 10% av sin inkomst i portföljen, låt oss säga att jag är sugen på att spara 20% av min totala inkomst för att ”snabba” på sparandet, låter det som ett för högt risktagande?

Och till sist, har ni några rekommendationer för mig som ny i det här aktie/spar kapitlet, vad jag bör läsa mig in i Osv?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Pengar som du absolut måste ha om ~5 år bör du nog ha mer räntor i portföljen. Jag tycker att 60/40 upplägget t om gränsar för hur mycket aktiefonder du ska ha som minimum. Du måste alltså ställa dig frågan, kommer du behöva skjuta fram ditt bostadsköp avsevärt om börsen rasar med 50%? Har du 60% aktiefonder, kommer ju din portfölj rasa med 30% vid ett börsras på 50%. Har du 75% aktiefonder kommer det rasa med nästan 38% osv. Det beror alltså på hur mycket psykologisk och emotionell smärta du tror dig tåla.

Angående månadsspar, så tycker jag att 10% är en bra grundsumma att spara. Kan du spara mer är det ju helt ok.

Vet inte vilka rekommendationer du behöver höra, men jag skulle nog säga att du inte bör ha en alltför hög förväntning på vad börsen kommer att leverera, speciellt inom den korta period du fokuserar på, dvs ca 5 år.
Jag anser att risken är trots allt för stor att man kan gå miste om det mål man har satt med sparandet/investerandet, inte minst genom att ens investeringar kraftigt kan förlora värde om ett börsras inträffar.
Däremot är fondsparande ett ypperligt sätt att spara långsiktigt, då menar jag att minst 10 år och uppåt hör till den kategorin.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tycker att 60/40 upplägget t om gränsar för hur mycket aktiefonder du ska ha som minimum

  -> maximum ska det stå, inget annat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-21 klockan 20:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.