Nybörjarhjälp!
Sök:

Nybörjarhjälp!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christoffer

ställde för sedan frågan: Nybörjarhjälp!

Hej,

Jag skulle behöva lite nybörjarhjälp då jag är helt ny på marknaden!

Jag har skapat ett kaptialförsäkringskonto till mitt barn som jag har tänkt att långtidsspara i (10+ år). Igår köpte jag Länsförsäkringar global indexnära och jag har tänkt att sätta in barnbidraget månadsvis.

Vad är det för skillnad för mig på att ha mitt sparande i barnportföljen gentemot Länsförsäkringar global indexnära?Vad rekommenderar du med tanke på mitt syfte med mitt sparande till mitt barn i en kapitalförsäkring?

Jag kan även passa på och fråga gällande mitt sparande på mitt ISK-konto. Jag har köpt Avanza ZERO samt Swedbank Robur Ny Teknik hittills. Skulle du rekommendera att jag fortsätter sätta in pengar på dessa månadsvis framöver eller ska jag satsa på portfölj? Jag skulle kunna tänka mig att månadsspara i en avkastningsportfölj och i en framtidsportfölj. Om du rekommenderar mig att välja portföljer istället för mitt nuvarande sätt att spara, hur går jag till väga? ska jag sälja det jag har köpt och lägga in det som startkapital i portföljerna, eller ska jag skapa dessa 3 portföljer och börja spara från ruta 1 i dessa och ha kvar mina nuvarande köp som dom är?

Oerhört tacksam för svar.

Med vänlig hälsning,

Christoffer

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Globala barnportföljen är ju i sin enklaste form 90% global indexfond och 10% räntefond. Som jag förstår det har du 100% global indexfond, så inte så stor skillnad. Omfördela till 10% räntefond om du vill ha enligt portföljen eller skippa det om du vill ta lite högre risk 😊.

Avanza zero är en ok indexfond men man ska vara medveten om att den bara innehåller 30 bolag jämfört med en global indexfond som brukar ha över 1000.

Swedbank robur ny teknik har gått som tåget senaste åren men svårt att sia om framtiden då den är aktivt förvaltad. Perioden 2005-2010 ser tex inte så imponerande ut.

Skulle personligen byta ut de mot en global indexfond.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret Linus!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christoffer
 2. Vit pil

  Tack för svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christoffer.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-29 klockan 06:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.