Nybörjarhjälp pensionssparande!
Sök:

Nybörjarhjälp pensionssparande!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marie

ställde för sedan frågan: Nybörjarhjälp pensionssparande!

Hej!
Är snart 30 år och har bestämt mig för att börja pensionsspara i ett ISK-konto. Är helt ny på detta med fonder och vill höra om era åsikter kring fondvalet som jag har gjort via Avanzas portföljgenerator. Är detta bra fördelning för pensionssparande? Tanken är att jag ska börja spara på 1500 kr/månad och spara i 30 år. Såhär ser min portfölj ut just nu:

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 12.5%
Storebrand Global Multifactor 15%
Swedbank Robur Access USA 5%
Läsnförsäkringar Global Inexnära 15%
Swedbank Robur Access Europa 10%
SPP Aktiefond Sverige A 12.5%
Enter Select Pro 12.5%
SPP Aktiefond USA 5%
Öhman Etisk Emerging Markets A 12.5%

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker du har en alldeles för krånglig portfölj med hög risk. Du har >25% asien/tillväxt och det tycker jag är för mycket. Varför inte placera allt i EN global indexfond? Den sköter sig själv och anpassar sig efter marknaden. Jag kör Nordea Indexfond Global som följer sitt index mycket bra och har haft bäst avkastning de senaste fem åren bland de populäraste globala indexfonderna.

Vill du ha en global indexfond med lite me inbyggd exponering mot asien så kan du välja SPP Aktiefond global (den har ca 10% asien). Om du tar 50% SPP och 50% Nordea Indexfond Global så får du lite lagom; ca 6% asien.

Du har 30 år! Den är oceaner av tid för att få pengarna att växa. Din statliga inkomstpension placerar, enkelt uttryckt, i EN global indexfond (AP7 Aktiefond). Varför inte själv göra samma sak?

Jag kan bara rekommendera dig att göra det enkelt, välj EN (eller två med olika index) global indexfond. Jag hade hoppat över räntefond för så lång tidsperiod.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Hej Fredrik! Tack så mycket! Tycker du då att jag ska bara köra en global indexform eller? Det jag har läst om pensionsparandet är att man ska sprida ut i olika fonder? Är som sagt ny på detta och vill bara börja spara, så tar emot alla tips! Mvh Marie

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Marie

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-05 klockan 07:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.