Nybörjarportföjen, dagvis investering?
Sök:

Nybörjarportföjen, dagvis investering?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders

ställde för sedan frågan: Nybörjarportföjen, dagvis investering?

Hej! Tack för en mycket bra blogg!Investerar som din nybörjarportfölj.Du har tidigare tagigt upp det h\’r med att investera allt på en gång vs månadsspara. Funderar på vad du anser om dagspara?Ponera att jag har 100.000 kr att investera i fonder i nybörjarportföljen. Aktiefonderna är de som har störst upp och ner svängningar då räntefonderna nu står still. Hur vore det då att dagspara?Tex. 6 aktiefonder och investera 100kr dagligen i var och en? då kan jag investera 100 kr i vardera fond i 166 dagar. Skulle detta påverka positivt?

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det tror jag inte spelar någon som helst roll.

Om du ändå inte skall göra en ingångsinsättning så bör du kanske fundera på att sprida ut dina insättningar på längre tid än fem och en halv månad. Börsen känns relativt hög just nu, så ett eller två år kanske är lämpligare.

Börsen kan ingen förutse, så ditt alternativ är kanske det optimala. Ingen vet förrän i efterskott.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag baktestade ett scenario på Morningstar med 100% LF Global indexnära.

Jag satte in 100’ 2013-06-20 utan månadsspar. Den har ökat med 94,7% fram tills idag.

Jag satte in 100’ och månadssparar 2000. Den har ökat med 65,1%.

Jag började på 0 och månadssparar 2000. Den har ökat med 36,1%.

Men detta är på historiskt data. Jag har inte testat på data mellan hösten 2007 och hösten 2009 vilket hade varit väldigt intressant.

Givet en saprhorisont på minst 7-8 år hade jag absolut lagt in allt på en gång och börjat månadsspara. Jag har själv precis flyttat  tjänstepensioner från SEB och SPP till Avanza och där har jag lagt alla pengar i LF global indexnära på en gång (det hade gått att periodicera). Det är över 500’, så jag känner mig trygg i mitt resonemang och mina tester.

Den bästa tiden att plantera ett träd var för 20 år sedan. Den näst bästa är nu.

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att en ingångsinsättning är bäst när börsen går upp är ingen rocket science. Den som satte in sina pengar på börsen före fallet 1929 fick däremot vänta i decennier på att få igen pengarna.

Månadssparande är ett sätt att sänka risken. Att det kan bli en nedgång efter alla år av uppgång känns inte orimligt.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att en ingångsinsättning är bäst när börsen går upp är ingen rocket science. Den som satte in sina pengar på börsen före fallet 1929 fick däremot vänta i decennier på att få igen pengarna.

Månadssparande är ett sätt att sänka risken. Att det kan bli en nedgång efter alla år av uppgång känns inte orimligt.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är så sant så, MEN ingen vet när börserna eventuellt sjunker. Sen är ju tricket att pricka rätt på uppgång. Båda vet att det i princip är en omöjlighet. Om sparhorisonten ligger 7-10år+ ser jag ingen anledning att periodicera insättningarna. Komplettera med månadssparande för att kompensera.

Alternativet kanske kan vara att gå in 20/80 aktier ränta och sedan successivt växla över till 80/20 eller 90/10 över en period på 1-2 år.

Jag vet inte om börskrashen för nästan 90 år sedan är jämförbar med kraschen 2008. SPP global föll med ca 40%. Tog ett par år innan den var tillbaka. DNB Teknologi sjönk nästan 50%. Samma sak med den; ett par år så hade den också återhämtat sig.

Är man orolig för sina pengar även på lång sikt, 10 år +, så ska man nog fundera på om man ska ha dem i aktier över huvud taget. Eller så ska man lägga sig kanske 60% AMF lång ränta och 40% globalfond.

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-10 klockan 09:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.