Nybörjarportfölj eller ska man börja direkt med RTS portföljen?
Sök:

Nybörjarportfölj eller ska man börja direkt med RTS portföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adde

Den här artikeln publicerades 2017-08-01 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Nybörjarportfölj eller ska man börja direkt med RTS portföljen?

Hej!

Vill komma igång med mitt sparande. Är i dagsläget 27 år gammal och min dröm är att om max 20 år kunna ”gå i pension”, dvs leva ett gott liv på min avkastning.

Jag har möjlighet att lägga undan ca 15tkr varje månad och har tittat på dina förslag på portföljer.

Är lite tudelad om jag ska börja med en nybörjarportfölj eller om jag ska börja direkt med en RTS portfölj? Jag kanske rent av ska köra en 90/10 portfölj (barnportföljen)?

Jag hade någon idé om att börja med en nybörjarportfölj och om ca 10 år balansera om den till en RTS portfölj. Kan man göra så och är det i så fall en god idé?

P.S Har ett startkapital på ca 100tkr D.S

 

Med vänlig hälsning Adde

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Om du har ett långt perspektiv och du är relativt ung så skulle jag nog tittat på barnportföljen (om du kan stå ut med svängningarna utan att få panik och sälja av). Sedan är det aldrig dåligt att sprida riskerna, men det kan du göra med lite månadssparande, t.ex. 80-10-10 eller motsvarande (80 procent aktieindexfonder, 10 procent guld och alternativa investeringar, 10 procent räntefonder).

Lycka till med ditt sparande!

Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Jan!

  Är i liknande sits som Adde och funderar ifall du har tid och möjlighet att lägga upp ett exempel på ett 80-10-10 sparande. Är ny vad gäller fondsparande och har dålig koll på sparande i reala tillgångar, guld, silver och andra råvaror och skulle uppskatta enormt ett konkret exempel på hur man kan strukturera upp en sådan portfölj!

  För någon månad sedan började jag spara enligt nybörjarportföljen och är väldigt intresserad av att just vikta om portföljen till ett 80-10-10 sparande, mitt tidsperspektiv för sparande är 25 år (+-5 år) och tillfälliga nedgångar inte är särskilt skrämmande i den mån att återhämtning är troligt om än det tar tid.

  Tack för en intressant sida om sparande, ekonomiska tips och verktyg!

  //Mvh Fille

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fille
 2. Vit pil

  Jag skulle säga att det inte är en ny portfölj, utan utgå från Globala barnportföljen (under mina fondportföljer) och sänk aktiedelen med 10 procent från 90 till 80. Samma antal fonder, bara en lägre summa och sedan sätter du in den summan i andra alternativa investeringar t.ex.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.



Den här artikeln publicerades 2017-08-01 klockan 09:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂