Nybörjarportfölj feedback!!
Sök:

Nybörjarportfölj feedback!!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christina Ingvarsson

ställde för sedan frågan: Nybörjarportfölj feedback!!

Hej!

Så mycket intressant att läsa här. Jag får massor med inspiration. Nu är jag i startgropen med att börja spara på ”allvar”. Jag har haft lite sporadiska fonder tidigare men inte haft så mycket koll på det.

Jag har hittat några olika som jag funderar på att starta med. Tänker jag helt fel eller kan det kanske vara något?

AMF Balans

Länsförsäkring global indexnära

Länsförsäkring tillväxt indexnära

Spiltan aktiefond investment

AMF Europa

SEB Europa småbolag

Är det bra spridning? eller ska jag tänka om? Vet inte hur procenten ska fördelas. jag tänker mig att spara 800 i månaden.

Hoppas på snabbt svar så jag kan komma igång

Hälsningar

Christina

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det ni skriver om är att investera, inte att spara. Om ni inte sparar ännu så är det väldigt viktigt att ni gör det. Ha ett buffertsparande i ett vanligt sparkonto så att ni har råd med oförutsedda avgifter. T.ex. tre månadslöner kan vara lämpligt.

Vilken risk är ni villiga att ta? T.ex. nybörjarportföljen som är 40% räntefonder, 60% aktiefonder eller som globala barnportföljen som är 10%/90%. Man brukar rekommendera t.ex. att ta 10 procentenheter mer aktier för varje år man tänker investera. Eller att 100 minus ens ålder ska vara antal procent aktier.

Vilken tidshorisont tänker ni er? Om ni har en horisont på kortare än 5 år så bör ni inte investera i fonder utan ha pengarna i ett sparkonto istället

Hur mycket avgifter är det för fonderna? Avgiften på SEB Europafond Småbolag är hela 1,75%. Att investera i småbolag är hög risk och med 1,75% i avgift kommer uppemot 30% av avkastningen gå till SEB och inte till er, om den ens går i vinst.

Det jag skulle göra i ert fall är att starta buffertsparande om ni inte har det, fundera på tidshorisonten och investera en del av medlen i räntefonder. Sedan kolla avgifter och försöka hålla er nära 0,2%, helst ej över 0,4%.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-26 klockan 12:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.