Nybörjarportfölj med ETF:er
Sök:

Nybörjarportfölj med ETF:er

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobias R

ställde för sedan frågan: Nybörjarportfölj med ETF:er

Hej!

Jag vill i min mellanrisk-hink göra typ en nybörjarportfölj. Det känns dock nästan meningslöst att ha de räntefonder som finns i den portföljen (+kontanter som det nu blivit) eftersom att de varken ger skydd eller avkastning. Jag har inte så mycket pengar och tror inte att jag kan få till en rika-tillsammans portfölj. Därför funderar jag på följande:

Att till 60% ha en global indexfond, 10% guld (Xetra Gold), och sedan de 30% resterande använda mig av de räntefonder som finns i rika-tillsammans portföljen.

Alltså iShares € Govt Bond 15-30yr (EUR) – IBCL , iShares $ Treasury Bond 20+yr (EUR) – IS04 och Xtrackers II Eurozone Government Bond 25+ (EUR) – DBXG. Och där ha ungefär samma fördelning som i rika-tillsammans portföljen.

Mina tankar är att detta borde ge ett bättre skydd och förmodligen avkastning till lägre risk än den ”klassiska nybörjarportföljen”. Håller ni med eller känns det som att jag är helt snett ute?

Med vänliga hälsningar

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Som jag ser det behöver du inte ha mer än ca 16k för att skapa en RT-portfölj, man får då välja en etf för varje tillgångsslag.  Detta för att få lägsta courtage på ETF:erna. Sen kan man månadsspara på sparkonto och fylla på etferna när man uppnått önskvärt belopp.

 

 1. etf aktier
 2. etf långa räntor
 3. etf guld
 4. sparkonto

 

Mvh

 

Harry

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du skriver
  1. etf aktier, vilken/vilka väljer du då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eva

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag håller med om att det är ett rimligt alternativ men skulle nog valt 20% Guld och 20% långa räntor då.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-18 klockan 13:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.