Nybörjarportfölj på längre sikt
Sök:

Nybörjarportfölj på längre sikt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av jonssonwilliam

ställde för sedan frågan: Nybörjarportfölj på längre sikt

Hej,
har under tio år försökt ha ett konsekvent fondsparande utan direkta kunskaper om vilka fonder jag egentligen valt att spara i. Är 28 år och har i dagsläget dryga 1.6 miljoner på ISK och ca 500.000 som är öronmärkta för kommande utgifter efter sommaren. När utgifterna är betalda åker givetvis en del av dessa pengar in i mitt sparande!
Senaste tiden har jag förstått att jag på lång sikt faktiskt kan förvalta detta till att bli något riktigt bra, men vilka fonder ska jag välja?
Efter mycket läsande här på bloggen har jag kommit fram till att nybörjarportföljen skulle passa mig ganska bra och har därför satt mig ner för att hitta fonder som jag tycker verkar vara av god karaktär… så här ser det ut!

Storebrand Global Multifactor 20%
SPP Aktiefond Global A 20%
SPP Aktiefond Sverige A 10%
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 10%

Spiltan Räntefond Sverige 20%
AMF Räntefond Lång 10%
SPP Obligationsfond 10%

nu är frågan, vad tycker ni? Ska jag kanske lägga in tre fonder till och köra med tio? Kanske att två av dessa tre är branshfonder, (fastigheter funkar ju oftast och ny teknik går ju som tåget)?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Tycker både fördelning och fonder ser bra ut, passar in på bloggens filosofi. Branschfonder är inget Jan brukar rekommendera, det man skulle kunna lägga till är t.ex. en del småbolagsfond i Sverigedelen eller mer tillväxtmarknad om man önskar högre avkastning, då får man dock vara medveten till att det också bidrar till högre risk. Om du vill köra med fler fonder kan du finna inspiration här:

Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder

Lycka till med sparandet!

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack så mycket för ditt svar, har på något sätt missat detta klipp. Ska kolla runt lite mer och bestämma mig för hur jag vill att portföljen ska se ut!
  Lite eftertänksamhet kan göra att det blir mer mot global barnportfölj!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  jonssonwilliam

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-14 klockan 19:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.