Nybörjarportfölj vs LYSA
Sök:

Nybörjarportfölj vs LYSA

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Nybörjarportfölj vs LYSA

Hej,

Jag har idag den rekommenderade (10 fonder) Nybörjarportföljen på ett ISK hos Nordnet, värde ca 100k. Jag har börjat kika allt mer på Lysa, och framförallt smidigheten i att månadsspara ett visst belopp som direkt sätts in till de olika fonderna utan att jag behöver göra en ombalansering eller beräkna hur mycket som ska till vilken fond. Kort sagt: jag dras till enkelheten och att jag slipper göra något själv, där det sistnämnda kan vara en potentiell fara då jag som ny tycker att det är kul och spännande att köpa fonder osv. Skillnaden i avgift verkar vara marginell, från tidigare inlägg verkar det vara 0,05%.

Nu till mina frågor:

Är det värt att flytta det jag har på mitt ISK till Lysa?

Finns det några avgifter eller kostnader som jag kan ha missat i och med flytten?

Min sparhorisont är lång. Jag är 30 idag och tanken är att spara till pensionen, så 20-30 års sparhorisont. Bör jag köra på 90/10 pga den långa tiden eller 60/40?

Tack!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Fredrik!

Skulle du istället välja den förenklade versionen av ”Globala Barnportföljen” så hade det varit större skillnad på förvaltningsavgiften. Men absolut så är förvaltningsavgiften inte enormt mycket högre, men vill man så går det att spara pengar även här.
Eftersom du gillar att ha det enkelt så kanske det ändå är enklare för dig att köra på Lysa då? Så slipper du ombalanseringar.

Eftersom det inte går att flytta ett ISK direkt till Lysa så är det en extra kostnad eftersom du måste först ta ut dina pengar från ditt nuvarande ISK och sedan föra över dom till Lysa. När du väl för in dessa på Lysa så kommer du bli schablonbeskattad för insättningen, skulle du däremot ta ut just innan en kvartalavstämning i ISK:et och sedan föra in dessa efter kvartalsavstämningen så sparar du en schablonkostnad.
När du har en sparhorisont på över 10 år så rekommenderas ”Globala Barnportföljen” och en 90/10 eller 100/0 portfölj, detta eftersom sparhorisonten är så lång och då vill man ta så hög risk det går för att maximera avkastningen.

Hoppas detta svarade på dina frågor!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-25 klockan 15:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.