Nybörjarportföljen
Sök:

Nybörjarportföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robert

Den här artikeln publicerades 2017-06-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Nybörjarportföljen

Hej! Jag har lagt in 100.000 och fördelat pengarna enligt nybörjarportföljen. Men min fråga är nu när jag lyckats spara ihop 50.000 till, hur fördelar jag dom?, ska jag använda mig utav någon slags strategi utifrån hur fonderna har gått eller ska jag bara fortsätta att placera ut dom enligt portföljen? Tacksam för svar. & / Robert

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tumregeln är att fördela det nya kapitalet enligt den fördelning du valt från början om man vill ligga kvar på samma risknivå som innan (nybörjarportföljen har ju en ganska låg risk i och med den 40%iga räntedelen), och om det var längesedan du investerade dina 100tkr och börsen givit dig god avkastning, så ser förmodligen fördelningen ”sned” ut jämfört med vad du hade innan – t ex kanske du har 70% aktiefonder och 30 % räntefonder idag istället för fördelningen 60% aktiefonder och 40% räntefonder. Då kan du passa på att köpa aktiefonder och räntefonder med de nya pengarna i rätt proportioner så att du kommer tillbaka till ursprungsfödelningen igen.

Och om det inte var längesedan du investerade dina 100tkr och innehaven inte ändrats nämnvärt, kan du givetvis rakt av köpa 60% aktiefonder och 40% räntefonder för dina 50tkr.

Ett mycket bra sätt att tvinga sig själv att sälja dyrt och köpa billigt.

Rikatillsammans har en utmärkt mall som du kan använda dig av för att ombalansera portföljen :

Mall för ombalansering av nybörjarportföljen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-04 klockan 13:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.