Nybörjarportföljen 4-6 eller 5-10 år?
Sök:

Nybörjarportföljen 4-6 eller 5-10 år?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Therese

ställde för sedan frågan: Nybörjarportföljen 4-6 eller 5-10 år?

Hej!

Jag startade nyss ett månadssparande med modellen efter nybörjarportföljen. På sidan där ni skrivit om den står det : ”Den passar dig som vill ta lagom risk och har ett tidsperspektiv om ca 4 till 6 år för ditt sparande.”. Detta var det jag utgick från när jag skapade den. Jag tänkte mig då ett 4-6 års sparande med 60 % räntefonder och 40 % aktiefonder. Men när jag väl skapat det och läser på sidan där ni skrivit om ”Fyra-hinkar-principen” står det att nybörjarportföljen passar den som vill spara 5-10 år. Hade tänkt mig att månadsspara 2500 kr/mån på längre sikt. Har börjat spara 2000 kr/mån enligt nybörjarportföljen och 500 kr med fondrobot där fördelningen är 70 % aktiefonder och 30 % räntefonder. Min tanke med det var att ha en portfölj för 4-6 år (nybörjarportföljen) och en för 5-10 år (fondroboen). Nu är jag förvirrad och känner att jag kanske har två lika dana sparanden och ingen som bara är för 4-6 år. Så vilken tidsperiod passar nybörjarportföljen? Har jag gjort galet tror ni?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du har rätt och det är jag som ibland är lite inkonsekvent. Framförallt har jag blivit lite försiktigare på senare tid (=därav längre tidshorisonter). Tumregeln är 10 procent i aktier per år man kan låta pengarna vara i fred. Men även det är en tumregel. Nybörjarportföljen är till för kortare tidsperioder än globala barnportföljen.

Sorry!
Jan

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Therese!

Personligen så gillar jag att endast ha fonderna jag månadssparar i, om du då tänker månadsspara 500kr så kommer du max kunna spara i 5 fonder.

Därför ur mitt personliga perspektiv så skulle jag ha valt 4 fonder och kört på dom.
Men absolut som Jan skriver ovan, så kan du välja att lägga klumpsumman i mer fonder!

Det är nog mest upp till dig hur du känner, finns inga rätt eller fel här!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Syftet med mellanriskhinken är målsparande.

Jag har delat den till några mindre block beroende på sparmål och spartid. Jag använder den tidigare nämnda 10%-regeln till bestämda mål (renovering, bil, större köp, resor osv.) och där kan jag ha flera småhinkar. För obestämda mål på 4-10 års sikt har jag en 60/40-hink där jag har resten av pengarna av mellanriskhinken (jag vågar inte ta högre risk eftersom sparmålet än så länge är obestämt).

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-05 klockan 16:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.