Byta ut en räntefond i Nybörjarportföljen mot Länsförsäkringars Fastighetsfond
Sök:

Byta ut en räntefond i Nybörjarportföljen mot Länsförsäkringars Fastighetsfond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Camilla

ställde för sedan frågan: Byta ut en räntefond i Nybörjarportföljen mot Länsförsäkringars Fastighetsfond

Jag har en variant av nybörjarportföljen och skulle vilja ha in Länsförsäkringar fastighetsfond. Är det bra tänkt? Tänker kanske byta mot en räntefond? Vet att risken blir högre då.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Frågan att ställa sig är ”Varför just den fonden?”

Om det är att öka risken, så absolut. Om det är för att den har gått bra historiskt, blir följdfrågan: ”Hur vet att du att den kommer gå bättre än index i framtiden?”

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jan, bätte än vilket index? Vilket index menar du specifikt, eller finns det ett särskilt index som man brukar mena när man pratar om ”index” helt allmänt?

  Det skulle vara roligt att veta om min portfölj slog index förra året, men jag vet inte vilket index ska jag jämföra den med.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det kan finnas en poäng i att lägga till fastigheter som ett tillgångsslag i sin portfölj för att diversifiera.

Problemet med räntefonder är de i perioder korrelerar med börsen. För att få en riktigt bra diversifiering tycker jag (till skillnad från Jan, tror jag) att man ska försöka lägga till ytterligare tillgångsslag såsom Fastigheter, Guld och kanske andra råvaror. Av dessa är tycker jag guldet är viktigast.

I nuvarande ränteläge finns det en poäng att luta mot riktigt långa räntor i sin räntedel.

LF fastighetsfond har fokus i norden. Kanske även ska överväga att ta någon som har mer global exponering?

Men som Jan sa,  akta så du inte egentligen lägger till den för att den gick så bra 2019!

Det ska finnas en sund grund i din strategi för att ta med den.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att Länsförsäkringar Fastighetsfond är en av få aktiva fonder som är värda att satsa på. Kollar man på topplistorna på morningstar ligger fonden 2 efter 15 år rent avkastningsmässigt.

Fastigheter är ett utmärkt sätt att diversifiera sin portfölj ytterligare. Om man väljer Swedbanks globala fastighetsfond, Länsförsäkringars Fastighetsfond, svenska fastighetsaktier eller REITS är väl upp till en själv och sin strategi.

vet vi om LF fastighetsfond kommer slå index i framtiden? Nej, det vet vi inte. Men vet vi att LF fastighetsfond inte kommer så index i framtiden? Det vet vi inte heller:)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nej det vet man inte, men jag tycker att jag behöver ha med fastigheter i mitt sparande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-03 klockan 19:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.