Nybörjarportföljen: fördelning
Sök:

Nybörjarportföljen: fördelning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Iggy

ställde för sedan frågan: Nybörjarportföljen: fördelning

Ska man basera fördelningen på sin ålder? Eller ska man ha 60/40? Jag är 23 år gammal så ska jag fördela 77/23 istället? (Förutsatt att jag kommer ha alla 4 hinkar).Hur gör man när guld är i bilden fördelningsmässigt? 77/18/5?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

I mellanriskhinken så fungerar 60/40 jättebra att ha, i passiva är det 100/0 som gäller enligt mig, speciellt för dig som är 23 år och har lååångt kvar till pensionen!

Spara bara upp till det du behöver i mellanriskhinken enligt Jans uträkningar i ”Fyra-Hinkar-Strategin”.
Sedan resten in i passiva så kommer du få en bra start på ditt sparande!

Om du ska ha guld i en ”Nybörjarportfölj”, så skulle jag säga 60/35/5. Räntedelen är den som ska användas mot guld, aktiedelen är där för att växa!

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag blir såå förvirrad nu..

  Jan i artikeln Ombalansering i Nybörjarportföljen 2018:

  ”När man påbörjar ett sparande i en fondportfölj så har man ofta en tanke kring hur fördelningen och risken ska se ut. I mitt fall med nybörjarportföljen är teorin att ha antingen en klassisk fördelning på 60 procent aktieindexfonder och 40 procent ränte- och obligationsfonder eller att anpassa den till sin ålder.

  Det gör man genom att ha en lika stor andel ränte- och obligationsfonder som man är år gammal. Det vill säga att om jag är 36 år gammal, så byter jag 40 procent till 36 procent istället. Är jag 65 år då tar jag 65 procent ränte- och obligationsfonder och så vidare. Motiveringen är att ju äldre du är, desto lägre risk borde du man ta och vice versa. Du kan läsa mer om nybörjarportföljen nedan:”

  Jan i artikeln Uppföljning av Nybörjarportföljen för 2017: +7,7 procent:

  ”Man kan även, som många av er läsare gör, vikta om räntedelen så att den motsvaras av ens ålder i procent. Det vill säga om man är 30 år gammal, så har man 30 procent ränte- och obligationsfonder och därmed 70 procent aktieindexfonder. Det gör att man ökar risken och avkastningen lite när man är yngre och sänker den när man äldre, vilket är fullt rimligt.”

  Jan i artikeln Ombalansering i RikaTillsammans- och Nybörjarportföljen:
  ”Exempel på ombalansering
  Om jag tar följande teoretiska exempel så brukar jag i nybörjartportföljen prata om att man ska ha lika mycket ränte- och obligationsfonder som man är år gammal. Jag som är 33 år gammal ska således ha 33 % ränte- och obligationsfonder och 67 % aktieindexfonder. Låt oss säga att fördelningen i början av januari var perfekt 33 / 67.”

  Och du Robin, som svar till en kommentar 12 januari, 2019 i artikeln Ombalansera dina fonder och få bättre avkastning:

  ”Hej Melise!

  Procentsatsen i ditt sparande ska följa din ålder, så sparandet ska se ut som din portfölj efter omabalansering. Alltså 70% aktier och 30% räntor.”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Iggy
 2. Vit pil

  Hej!

  Eftersom inget är skrivet i sten och det finns lika många sparfilosofier som sparare så finns det inte en exakt uträkning vad som är bäst. Finns bara teorier som bygger på historisk fakta.

  Om du kör på en 60/40 eller om du baserar på ålder i mellanrisken, kommer inte spela jättestor roll. Däremot så kan det nu vid 23 års ålder bli en kanske för aggressiv portfölj med 77/23 för en tidshorisont på ca 5 år.

  Jag har själv övergått från att jag tyckte att ta åldern som referenspunkt för räntor va en bra sak, till att idag anse att en fast procentsats utifrån tidshorisonten är bättre. Detta är då min synpunkt.

  En tumregel som jag gillar är att du kan utgå ifrån att 10% aktiefonder för varje år du kan avvara pengarna, så på det sättet kan du göra en flexibel portfölj som trappar ned varje år tills du ska använda pengarna.
  Finns många sätt du kan köra på!

  Du kan lyssna på detta avsnittet där dom pratar en del om andelen räntor i portföljen, väldigt intressant!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Man ska inte basera fördelningen på sin ålder, i alla fall inte innan man börjar närma sig pensionsåldern (och även då är det tveksamt).

I en 60/40 portfölj kan man ersätta en del av räntorna med 5% guld, i en 90/10 portfölj 85/10/5. (Annars 75/20/5 – snygga siffror.)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-06 klockan 17:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.