Nybörjarportföljen vs ombalansering
Sök:

Nybörjarportföljen vs ombalansering

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av El patron

ställde för sedan frågan: Nybörjarportföljen vs ombalansering

Hej alla vänliga själar där ute.

Jag kommer från och med i morgon att strukturera upp min ekonomi enligt fyra hinkarprincipen som jag tycker verkar vara helt fenomenal.

 

Jag stöter dock på ett litet hinder som jag hoppas kunna få lite hjälp med.

När jag är inne och tittar på fyrahinkarprincipen så ser jag att i mellanhinken så skulle man t.ex kunna använda nybörjarportföljen, och i den passiva hinken skulle man kunna använda globala barnportföljen. Detta tyckte jag lät bra, så jag gick in och kikade på vad respektive portfölj hade för innehav och fastnade då för de avancerade varianterna med 20 fonder.

Sedan snubblar jag helt random in på ombalanseringen 2020 och ser då information om ombalansering av dessa två portföljer. Men i det här avsnittet så finns det endast ca 7-10 fonder i portföljerna.

Vilken uppdelning av portföljerna tycker ni att jag ska välja? Den som finns i ombalanseringsstycket, där portföljerna har ca 7-10 fonder i, eller den uppdelningen där det finns ca 20 fonder i varje portfölj.

 

Känner mig en aning förvirrad, och skulle bli så glad om någon kunde kasta lite ljus över detta. Tack så hemskt mycket på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Min personliga åsikt är att det blir för rörigt med 20 fonder och att det inte ger så mycket mer diversifiering mot vad den portföljen med 10 fonder ger, sedan så tycker jag även att 10 fonder också blir lite mycket för den lilla diversifieringen man får, visst det blir lite småbolag och så men inte så mycket mer än det.

Jag hade antingen valt den förenklade portföljen, då får du en bra översikt över vad du har för fonder och vad dom investerar i, eller kört på den med 10 för att få med lite andra marknader också!

Hoppas detta hjälpte lite!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Robin och tack så hemskt mycket för svar!

  Anledningen till att jag valde fördelningen med 20 fonder var för att det stod att det passade för månadsspar över 2000 kr per månad. Och jag sparar mer än 2000 per månad.

  Nu gick jag ändå på den varianten med 20 fonder. Så har satt upp en mellanriskhink med Nybörjaportföljen 20 fonder, och en passiv hink med Globala barnportföljen 20 fonder. Allt detta i avanza.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  El patron

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-20 klockan 19:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.