Nybörjarportföljens innehav
Sök:

Nybörjarportföljens innehav

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emil

ställde för sedan frågan: Nybörjarportföljens innehav

Hej,

För fyra månader sen så gick jag in med pengar i nybörjarportföljen och köpte de fonder som rekommenderades där. På senaste tiden och nu under sommaren så verkar det gå dåligt för de flesta fonder i portföljen. Är det något man ska tänka på när det börjar gå dåligt under en längre tid? Eller ska man ha is i magen då portföljen är tänkt att ha långsiktigt? Skulle du råda att fortsätta lägga in pengar månadsvis i fonderna trots att det går neråt?

 

Tacksam för svar! /Emil

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Grundtanken är att nöta på och fortsätta investera oavsett hur börsen går, så man behöver inte tänka eller göra något speciellt när det går utför eller uppför.

Enkelt, va!?

Om det inte vore för det här med psyket. Det har inte varit speciellt kul att se tusenlapparna gå upp i rök nu under sommaren. Då är det lätt att tappa modet och dra ner på investeringstakten, eller rent av banga ur och börja sälja eftersom man inte vill förlora ännu mer. Allra mest frestande är det att sälja det som rasat mest. Sedan väntar man tills börsen har stabiliserat sig och gått upp ett bra tag, och då börjar man investera igen. Ett sådant beteende resulterar i att man köper dyrt och säljer billigt, och det blir man inte speciellt rik på.

När börsen går ner får man helt enkelt tänka att ”nu köper jag billigt”, och när den går ner ännu mer tänker man ”nu köper jag ännu billigare”, och när börsen går upp tänker man ”kul att det går uppåt”, eller något sådant.

Även om sommarens nedgång har varit otrevlig bör du vara mentalt vara förberedd på betydligt värre saker. Räkna med att det uppstår åtminstone en nedgång på kanske 50 % någon gång under varje årtionde, och att dessa nedgångar blir betydligt längre än några sommarmånader. Men då gäller det att stålsätta sig, inte hitta på tokigheter och att inte vänta med att köpa tills börsen knatat uppåt och det börjar bli dyrt igen.

Det är enkelt men inte lätt, som Jan Bolmeson brukar skriva.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-25 klockan 17:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.